A 2014. évi XXII. téli olimpia számokban


Szocsi téli olimpia
Olvasási idő: 2 perc

Oroszország és Szocsi városa 2007-ben nyerte meg a 2014. évi téli olimpiai játékok, azaz a XXII. téli olimpia rendezési jogát.

Korábban itt még soha nem rendeztek téli játékokat, valószínűleg ez is az oka a hatalmas előkészületeknek, amellyel Vlagyimir Putyin, államfő minden idők legnagyobb téli olimpiáját szeretné magáénak tudni, ezt a törekvést az adatok és számok is jól tükrözik.

A rendezési jogért ringbe szállt városok

Összesen hét város adta be pályázatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), hogy megnyerje az idei téli olimpia rendezési jogát. Jaca, Almati, Szófia, Borzsomi korán kiesett versenyből, az első fordulóban pedig Salzburg kapott túl kevés szavazatot (25). A második fordulóban, azaz a „döntőben” a dél-koreai Pjongcsang 47 szavazattal alul maradt az 51 szavazatot megszerző Szocsihoz képest. Így Szocsi városa a NOB 119. ülésén 2007. július 4-én Guatemalavárosban szerezte meg a rendezési jogot.

XXII. téli olimpia - Pályázási folyamata

 

A téli játékok előkészületei számokban

A Szocsiban megrendezett ötkarikás játékokat, minden idők legdrágább olimpiájának titulálják. 2007-ben Moszkva még 12 milliárd dollárra becsülte az olimpia költségeit, ez 2013-ra már 51 milliárdra nőtt (ami több mint tízezer milliárd forint). Összehasonlításul: a 2012-es nyári londoni ötkarikás játékok ennek kevesebb, mint a harmadába, 14,5 milliárd dollárba kerültek. A pénz csaknem fele orosz befektetőktől származik. A hatalmas számokhoz hozzátartozik, hogy a rendező ország 300 millió dolláros nyereséggel számol, nem beszélve a hatalmas infrastrukturális fejlesztések pozitív hatásairól. Nemzetközi viszonylatban és az eddigi olimpiai játékokat tekintve is nagyon drága belépők megváltása ellenében lehetünk részesei a sporteseménynek. (A legdrágább jegy majdnem 400 000 forintba kerül.)

A szocsi olimpia fontos kérdésköre a biztonság. A rendkívül szigorú biztonsági intézkedések során, a hatóságok arra törekednek, hogy azok ne zavarják a látogatók nyugalmát és kényelmét, illetve a sportolók felkészülését. Ez nem kis kihívás, hiszen 60 000 rendőr és katona áll szolgálatban a játékok helyszínén. Az intézkedések elsősorban azt a célt szolgálják, hogy megakadályozzák Doku Umarov csecsen hadúr által mozgósított iszlám szélsőségesek feltételezett támadásait. (2013. december végén Volgográdban két robbantásos merényletben 34 ember halt meg, és mintegy 70 fő megsérült. – a szerk.)

A biztonságra a verseny „tisztasága” szempontjából is nagy gondot fordítanak.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tájékoztatása szerint a szocsi játékokon 13 doppingellenőrző állomás van. Tíz a versenyhelyszíneken, három az olimpiai faluban. Emellett 2500 tesztet végeznek majd el az eseményen, nagyjából 350-nel többet, mint 2010-ben, Vancouverben.

Szocsi téli olimpia medáljaiTovábbi jelentős intézkedés a megfelelő minőségű és mennyiségű hó biztosítása, mivel viszonylag enyhe idő várható a következő két hétben. A Corriere olasz lap szerint nagyjából 450 000 köbméter havat raktároztak el a Kaukázusban a 2014-es téli olimpia szervezői.

A költségeken és a biztonsági intézkedéseken kívül az idei téli olimpia a sportolók számában is rekordot dönt. Csaknem 2900 fő versenyez 85 nemzetből, akik 15 sportágban és 98 versenyszámban indulhatnak. A versenyzők közül 16 magyar érkezett Szocsiba. Az 1300 darab még gazdára váró érem elkészítéséhez nagyjából három kilogramm aranyat, két tonna ezüstöt és 700 kilogramm bronzot használtak fel. Az érmek elülső oldalán az olimpiai öt karika látható, a hátoldalon a sportág és a játékok logója – Braille-írással is. A kör alakú érem szélébe orosz, angol és francia nyelven vésték bele a téli játékok feliratot. Mindkét oldalon Szocsira utaló motívumok sorakoznak: napsugarak, a Kaukázus havas csúcsai és a Fekete-tenger.

 



Previous Farsang története és szokásai
Next Bálint-napi tudnivalók

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 18 =