A legrégebbi smiley jel


A legrégebbi smiley jel
Olvasási idő: < 1 perc

Az eddigi legrégebbi smiley jelre bukkanhattak egy XVII. századi dokumentumon trencséni levéltárban.

A legrégebbi smiley jelAz arckifejezések és gesztusok pótlására használt hangulatjelek az internetes kommunikáció térnyerése során terjedtek el, azonban az első újkori smiley megjelenését az 1980-as évekre teszik. Jelentésük alapján ma több mint százat lehet megkülönböztetni, a leggyakrabban használtak száma is meghaladja az egy tucatot.

Peter Brindza, a szlovákiai intézmény igazgatója szerint a mosolygó arcot a város akkori jegyzője kanyarította egy elszámolás alá. Eddig Robert Herrick angol költő 1648-as hangulatjelét tartották az első ilyen ábrázolásnak, ám a Trencsénben nemrég felfedezett smileyt 1635-ben vetették papírra, s így több mint tíz évvel megelőzi szigetországi társát – írta a felfedezésről először beszámoló cas.sk szlovák hírportál.

A mosolygó arcot Ján Ladislaides, Trencsén akkori jegyzője a város számláinak ellenőrzése során kanyarította egy elszámolás alá, valószínűleg annak jeléül, hogy mindent rendben talált. A trencséni archívum igazgatója elmondása szerint a latin nyelvű dokumentumra rajzolt smileyt néhány héttel ezelőtt fedezte fel korabeli dokumentumok osztályozása során, és bár az ábrázolás nem nagy, mégis rögtön megakadt rajta a szeme, és neki is mosolyt csalt az arcára.

Peter Brindza bizakodva jelezte, hogy az archívumban lévő korabeli dokumentumok még sok titkot rejtenek, így elképzelhető, hogy a jövőben még más hasonló érdekesség is a napvilágra kerül.



Previous Két robottávcső épül Magyarországon
Next 450 óriás geoglifát fedeztek fel az Amazonas esőerdőiben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × kettő =