Cseresznyefa az űrből


cseresznyefa az űrből

Japán űrhajósok több száz cseresznye magot vittek 2008-2009-ben a nemzetközi űrállomásra, majd visszatérve Japán különböző részein (összesen 14 helyszínen) ültették el azokat óvodák közelébe.

Japán űrhajósok több száz cseresznye magot vittek 2008-2009-ben a nemzetközi űrállomásra, majd visszatérve Japán különböző részein (14 helyszínen) ültették el azokat óvodák közelébe.

A magok közül 265 darab a híres Gifu Buddhista szentélyben levő, közel 1250 éves fáról származik. Az űrbe vitt és nyolc hónap Föld körüli keringés után visszatért magok közül az egyiket a szentély közelében ültették el, és meglepő módon azt tapasztalták, hogy ez a cseresznyefa hamarabb szárba szökkent, mint más, azonos fajtájú cseresznyék, melyeket nem vittek fel az űrbe. A négyéves cseresznyefa már virágzik, ami azért is meglepő, mert ellentétes a természet menetrendjével, hiszen ez a fa az ültetés után csak hat évvel később szokott virágozni.

Kaori Tomita-Yokotani a Tsukuba egyetem professzora szerint a fák korai virágba borulására nincs magyarázat. Az egyik feltételezés szerint a növekedést az erősebb kozmikus sugárzás gyorsíthatta fel, de hozzátette, hogy erre tudományosan nincs magyarázat. Ráadásul az „űr fa” virágainak 5 szirma van, míg „földi” társainak 30.

A kísérlet elsősorban nem tudományos jellegű volt, hanem egy oktató program része, melyben azt szerették volna megmutatni a gyerekeknek, hogyan lesz a magból fa, miután visszatér a földre, mondta Miho Tomioka, a kísérlet szervező Japan Manned Space Systems (JAMSS) szóvivője. Természetesen most már sajnálják, hogy nem ültettek „kontrol” fákat sem, hogy összehasonlíthassák azokkal, melyek nem jártak az űrben.

Japán űrhajósok több száz cseresznye magot vittek 2008-2009-ben a nemzetközi űrállomásra, majd visszatérve Japán különböző részein (14 helyszínen) ültették el azokat óvodák közelébe.Previous A húsvéti nyúl eredete
Next Tizenéves lányok laboratóriumban kifejlesztett vaginával

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.