A klímaváltozás megöli a Magellán-pingvinek fiókáit


A klímaváltozás megöli az Argentínában élő Magellán-pingvinek fiókáit

A klímaváltozás jelentős szerepet játszik az Argentínában élő Magellán-pingvinek (Spheniscus magellanicus) fiókáinak pusztulásában – állítják a kutatók a Plos One című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.

A klímaváltozás megöli az Argentínában élő Magellán-pingvinek fiókáitEgy 27 éven át folytatott kutatásban azt vizsgálták, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a világ legnagyobb Magellán-pingvin kolóniájára, amely a sivatagi feltételeket kínáló Punta Tombo-félszigeten él. Évente mintegy 200  000 pár pingvin fészkel az Atlanti-óceánba nyúló félszigeten és az állatok szeptembertől februárig tartózkodnak a területen, hogy kiköltsék fiókáikat.

Az utódok élete azonban szinte már az első perctől veszélyben van: a fiókák túlságosan nagyok ahhoz, hogy a szüleik rájuk ülve melegen tartsák őket és túl fiatalok ahhoz, hogy vízálló tollazatuk legyen. Ennek következtében a fiatal pingvinek különösen sebezhetőek az esőzések által és, ha átáznak – szüleik minden erőfeszítése ellenére is – általában elpusztulnak. A fiókák a szélsőségesen meleg időjárási feltételeket sem bírják, mivel a többiekkel ellentétben ők nem tudják lehűteni magukat a vízben.

A félszigetről származó adatok legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás egyre nagyobb hatással van a fiatal példányok túlélésére. A tanulmány készítői szerint a gyakori esőzések és hőmérsékleti szélsőségek formájában jelentkező éghajlati változékonyság jelentősen erősödött az elmúlt ötven évben, számos fióka halálát okozva.

„Ez az első hosszú távú tanulmány, amely azt mutatja, hogy a klímaváltozás jelentős hatással van a fiókák túlélésére és a pingvinek szaporodási sikerére” – mondta a Washingtoni Egyetem professzoraként dolgozó Dee Boersma, a tanulmány vezető szerzője. A szakemberek úgy vélik, hogy a pingvinek táplálékául szolgáló halak viselkedésének megváltozása is hozzájárul a fiókák magas halálozási arányához. A vizsgált időszakban a felnőtt példányok egyre később érkeztek meg a fészkelőhelyre, valószínűleg azért, mert a táplálékuk is egyre később jelent meg a területen.

A BBC News tudósítása arról adott hírt, hogy a kutatók szerint minél később bújnak ki a fiókák a tojásból, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy még nagyon sebezhetőek lesznek a novemberben és decemberben érkező viharok idején.

Previous Előadások Amazóniáról a Néprajzi Múzeumban
Next Magyar nyelven is elérhető a világ egyik legnépszerűbb nyelvoktatási alkalmazása

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.