Új menza – A gyerekeknek hozzá kell szokniuk


Új menza - A gyerekeknek hozzá kell szokniuk
Olvasási idő: 2 perc

Az óvodai és iskolai közétkeztetésben ezentúl sokkal kevesebb só és cukor felhasználásával készülnek az ételek és italok.

Új menza - A gyerekeknek hozzá kell szokniukA megszokott cukros tea és szörpös italok helyett a sokkal egészségesebb ásványvizet és a rendelet alapján meghatározott gyümölcsitalokat fogyaszthatják a gyerekek. A mesterséges adalékokat, valamint az egészségre káros alapanyagok felhasználását is csökkentették az új szabályozásban.

A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet alapján a közétkeztetésben, azaz a menza nem használhat:

  • sótartalmú ételpor, sótartalmú leveskocka, sótartalmú ételízesítő krémek, paszták állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra,
  • 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú hús,
  • 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény a 15 éves kor alatti korosztály számára,
  • 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú ital, a 10. § (2) bekezdése szerinti tea, illetve a kakaó kivételével,
  • a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti energiaital,
  • alkoholt tartalmazó élelmiszer,
  • szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp,
  • a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szerinti gyümölcslén kívül más gyümölcs- vagy zöldségitalok,
  • a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti gyümölcsíz, valamint
  • az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsír.

A fentieken túl, édesség önállóan ebédként nem adható. Egyéb étkezésként kizárólag a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet, tejterméket tartalmazó édesség adható. Édesítőszer a három év alatti korcsoportnak – a diétás étkezést igénylő szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedők kivételével – nem adható.

Az egyes élelmiszerek és ételek esetében fontos előírás, hogy:

  • az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat,
  • tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel,
  • a fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítményhez cukor nem adható,
  • zsiradék legfeljebb a nyersanyag-kiszabati előírásban feltüntetett mennyiségben használható fel, kivéve a sütemények készítésénél történő felhasználást,
  • bölcsődei étkeztetés esetén bő zsiradékban sült étel nem adható,
  • a szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható,
  • a tea legfeljebb a nyersanyag-kiszabati előírás szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot,
  • tíz élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiség legfeljebb 30 százaléka, bölcsődei étkeztetés esetén 35 százaléka származhat zsiradékból,
  • tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8 százalékát teheti ki,
  • ételkészítéshez az MSZ-01-10007 számú szabvány szerinti, kizárólag jódozott konyhasó használható,
  • a tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható,
  • az étkezőasztalon és annak közvetlen környezetében az étel utólagos ízesítésére só, cukor, valamint az étel só- vagy cukortartalmát növelő egyéb élelmiszer nem helyezhető el.



Previous A tűzijáték titka
Next Polietilén atomtechnológiával?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + tizenhat =