Ismét van gyógyszerkutatás Balatonfűzfőn


Ismét van gyógyszerkutatás Balatonfűzfőn - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

A ComInnex Zrt. tájékoztatása szerint ismét van gyógyszerkutatás a Balaton mellett.

A Széchenyi 2020 pályázati program keretében ugyanis Balatonfűzfőn újra indult a korábban sikeresen működő, az előző tulajdonosa által 2008-ban leállított szintetikus kémiai laboratórium. A támogatásnak köszönhetően 2016. év végén felújították és modern eszközökkel szerelték fel a laboratóriumokat, az új, keletkező munkahelyeket pedig a pályázat céljának megfelelően szakképzett helyi munkaerővel töltötték be.

A cég a „Saját fejlesztésű nagyáteresztő képességű innovatív kémiai és informatikai platform új 3-dimenziós templátok tervezésére, kísérleti validálására és gyártására a gyógyszeripar klinikai sikerarányának javítására” elnevezésű projektjéhez nyerte a támogatást.

A laboratórium célja ipari kutatás és kísérleti fejlesztés keretében új kémiai-informatikai módszerek kifejlesztése. Ezek a technológiák lehetőséget biztosítanak új, potenciális gyógyszer-molekulák, valamint molekulakönyvtárak előállítására.

A gyógyszeriparban biológiai, hatékonysági és toxicitási okokból egyre nagyobb a kereslet az úgynevezett
„nem-aromás” vegyületek iránt, melyek előállítása Balatonfűzfőn is zajlik. A telítetlen vegyületekkel ellentétben, amelyekre számos robosztus kémiai megoldás és technika áll rendelkezésre, a nem-aromás vázat tartalmazó vegyületek kémiai szintézise és detektálása számos kihívást jelent a vegyészek számára.

Az alapvető cél olyan kémiai technológia kialakítása volt,

amely alkalmas új, háromdimenziós térbeli szerkezettel rendelkező potenciális gyógyszer-jelöltek szintézisére, méghozzá szelektív redukcióval. A redukciókat speciális reaktorokban szakaszos és áramlásos körülmények között végzik. Az áramlásos rendszerek és folytonos mikroreaktorok a jövő kémiájának és laboratóriumának új megoldásai. Segítségükkel a reakciók szelektívebben, hatékonyabban és biztonságosabban kivitelezhetők.

Amennyiben azok kereskedelmi forgalomban nem érhetők el, a tesztek elvégzéséhez szükséges, megfelelő tulajdonságokkal, kémiai-szerkezettel rendelkező vegyületeket helyben állítják elő. A labor dolgozói különböző nitrogén tartalmú mono-, illetve kondenzált gyűrűket redukálnak, így az új funkciós csoport létrejöttével különféle molekulakönyvtárakat lehet létrehozni.

A tesztek termékeinek minőségét, tisztaságát és szerkezeti azonosságát modern analitikai vizsgálatokkal igazolják. Az elvégzett munkát és analitikai vizsgálatokat külön erre kialakított elektronikus adatbázisban rögzítik. A kísérletek eredményei ezzel online kutathatók, ami a konklúziók levonásában és a kísérletek megtervezésében nagy segítséget jelent. A ComInnex Zrt. vegyészei a megállapított szabályok alapján virtuális molekulakönyvtár tervező platformot fejlesztettek ki, mellyel az új, eredeti vegyületek előállítását jelentősen fel lehet gyorsítani.Previous Jobb-e a jobb agyfélteke?
Next Ingyenes, globális, online szabadegyetem

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenhét =