A Quercetin (kvercetin) és a D-vitamin – Szövetségesek a koronavírus ellen?


A Quercetin (kvercetin) és a D-vitamin – Szövetségesek a koronavírus ellen?
Olvasási idő: 5 perc

Mit tudunk eddig a koronavírus elleni hatóanyagokról? Keveset.

 • A COVID-19 vírus továbbra is az egész világon terjed, nincsenek országhatárok. Több száz gyógyszerteszteléses klinikai vizsgálat folyik, kezdve az intravénás C-vitaminnal és az őssejtekkel, a HIV-gyógyszereken át a malária-gyógyszerekig.
 • Kimutatták, hogy a quercetin-származékok széles spektrumú védelmet nyújtanak a vírusok széles köre ellen, ideértve a SARS-t is. A kanadai és a kínai kutatók jelenleg együttműködnek abban, hogy tanulmányozzák a quercetin hatékonyságát a COVID-19 fertőzés ellen.
 • A quercetin egy erős immunfokozó és széles spektrumú vírusölő hatással bír. Gátolja a gyulladást elősegítő citokinek felszabadulását, ami hasznos lehet, mivel a súlyos COVID-19 fertőzés és az azt követő halál a citokinek viharaktivitásának köszönhető.
 • Noha nincs klinikai vizsgálat, amely kifejezetten a D-vitamint vizsgálná a koronavírus vonatkozásában, rengeteg adat áll rendelkezésre arról, hogy ez fontos vitamin az influenza és a felső légúti fertőzések megelőzésében, kezelésében.
 • A koronavírusfertőzés megelőzésében hasznosnak tartott egyéb tápanyagok közé tartozik a NAC, a spirulina, a béta-glükán, a glükozamin, a szelén, a cink, a liponsav és a szulforafán.

Mivel az új koronavírus, a COVID-19, továbbra is terjed az egész világon, a kutatók lázasan keresik a hatékony gyógymódot. Egy 2020. február 15-i Nature cikk szerint már akkor több mint 80 klinikai vizsgálat folyt a gyógyszerek tesztelésével kapcsolatban. Vizsgálják az intravénás C-vitamin és az őssejtek, de még a menstruációs vér, a HIV-gyógyszerek és a malária-gyógyszerek hatékonyságát is.

Van olyan vizsgálat is, amely a COVID-19 fertőzésből gyógyult betegektől nyert, laboratóriumilag felerősített, szérumot vizsgálja. Az elmélet alapja az, hogy a gyógyult betegből kinyert antitestek egy frissen fertőzött beteg számára hatékonyabb küzdelmet biztosítanak a fertőzéssel szemben.

Egy másik figyelmet igénylő gyógymód alapja a quercetin (kvercetin) és a D-vitamin. Előbbi is, utóbbi is fokozza az immunitást és ismertek vírusellenes előnyei. Viszont olcsók és széles körben elérhetők. A Mercola ezt vizsgálta.

Véget tud-e vetni a kvercetin a COVID-19 fertőzésnek?

A Maclean’s (kanadai tudományos magazin) beszámolója szerint, a kanadai kutatók, Michel Chrétien és Majambu Mbikay a kvercetin vizsgálatát a SARS-járvány miatt kezdték, amely 2003-ban 26 országban söpört végig. Felfedezték, hogy a kvercetin származéka széles spektrumú védelmet nyújtott sokféle vírus ellen, beleértve a SARS-t.

Sajnálatos módon a 2014-es Ebola-járvány újabb esélyt adott a kvercetin antivírus erejének vizsgálatára. Bebizonyosodott, hogy hatékonyan megakadályozza az egerek megfertőződését, még akkor is, ha csak néhány perccel a fertőzés előtt adták be őket.

Amikor 2019. december végén bejelentették a koronavírusjárvány kitörését Wuhan városában, Chrétien kapcsolatba lépett kínai munkatársaival, hogy segítséget nyújtson nekik. 2020 februárjában Chrétien és csapata hivatalos megbízást kapott a klinikai vizsgálatok megkezdésére.

Mivel a kutatások már korábban kimutatták, hogy a kvercetin erőteljes immunfokozó és széles spektrumú vírusellenes hatása van, ezért hasznos lehet a COVID-19 fertőzés megelőzésében és kezelésében.

Amint azt már a Nutrients folyóirat 2016. évi tanulmányában megírták, a kvercetin hatásmechanizmusai magukban foglalják a lipopoliszacharid (LPS) által indukált tumornekrózis faktor az α (TNF-α) termelésének gátlását a makrofágokban. A TNF-α egy szisztémás gyulladásban részt vevő citokin, amelyet aktivált makrofágok szekretálnak (választanak ki). Ez egyfajta immunsejt, amely idegen anyagokat, mikrobákat és más káros vagy sérült komponenseket emészt fel. A kvercetin gátolja a gyulladást elősegítő citokinek és a hisztamin felszabadulását azáltal, hogy modulálja a kalcium beáramlását a sejtbe.

A kvercetin továbbá stabilizálja a hízósejteket is, és közvetlen szabályozó hatással van az immunsejtek alapvető funkcionális tulajdonságaira, akár alulszabályozással, akár elnyomva számos gyulladást és funkciót.

Hogyan gátolja a kvercetin a vírusfertőzést?

A kvercetin egyik legtöbbet tanulmányozott tulajdonsága az antivirális képesség, amelyet három fő hatásmechanizmusnak tulajdonítanak:

 • A vírus sejtfertőző képességének gátlása.
 • A már fertőzött sejtek replikációjának gátlása.
 • A fertőzött sejtek antivirális gyógyszeres kezeléssel szembeni rezisztenciájának csökkentése.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által finanszírozott, 2007-ben közzétett kutatás azt bizonyította, hogy a kvercetin csökkenti a vírusos betegségek kockázatát. Ami a szélsőséges fizikai stressz következtében egyébként alááshatja az immunrendszer hatékonyságát és hajlamosabbá tehet a fertőzésekre.

Egy másik, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA által finanszírozott, 2008-ban közzétett tanulmányban azt írták, hogy a kvercetinnel kezelt állatokat nagy patogenitású H1N1 influenzavírussal fertőzték meg. A kezelési csoport szignifikánsan alacsonyabb morbiditással és mortalitással rendelkezett, mint a placeboval „kezelt” csoport.

A kvercetin hatékonyan kezeli a vírusok széles skáláját

Más tanulmányok is megerősítették a kvercetin hatékonyságát a vírusok széles köre ellen.

Egy 1985-ös tanulmány megállapította, hogy a kvercetin gátolja az 1. típusú herpes simplex vírus, az 1. típusú poliovírus, a 3. típusú parainfluenzavírus és a légzőszervi szintetikus vírus fertőzőképességét és replikációját.

Egy 2010. évi állatkísérlet szerint a kvercetin mind az A típusú, mind a B típusú influenza vírusokat gátolja. Két másik fontos felfedezés is történt ekkor. Egyrészt a vírusok nem tudtak kialakulni a kvercetin által elért rezisztencia mellett, másrészt antivirális szerekkel (amantadin vagy oszeltamivir) egyidejű alkalmazás esetén a hatás jelentősen fokozódott. Ez pedig megakadályozta a gyógyszer-rezisztencia kialakulását.

Egy 2004. évi állatkísérlet, amely a kvercetin influenzára gyakorolt hatását vizsgálta, a H3N2 vírustörzset használta. A szerzők szerint:

„Az influenzavírus-fertőzés során oxidatív stressz van. Mivel a kvercetin helyreállította sok antioxidáns koncentrációját, javasolták, hogy gyógyszerként legyen használható a tüdő védelmére az influenzavírus-fertőzés során felszabadult oxigénből származó szabad gyökök káros hatásai ellen.”

Egy 2016. évi állatkísérlet szerint a kvercetin gátolta az egérnél dengue- és hepatitiszvírusok kialakulását. Más vizsgálatok megerősítették a kvercetin azon képességét, hogy gátolja mind a hepatitis B22, mind a C23 fertőzést.

2016-ban már azt is mondták, hogy a a kvercetin az influenza törzsek széles spektrumát gátolja, ideértve a H1N1, H3N2 és H5N1 vírust.

A kutatók 2014-ben az is megjegyezték, hogy a kvercetin „ígéretes kezelésnek tűnik a rinovírus okozta nátha megindulásakor”. Csökkentve a vírusok internalizálódását és replikációját in vitro, valamint a vírusterhelést és a tüdőgyulladást. Az oxidatív károsodás csökkentésével visszafogja a másodlagos bakteriális fertőzések kockázatát is, amely valójában az influenza okozta halálesetek elsődleges oka.

Legutóbb a Microbial Pathogenesis folyóirat egyik 2020. márciusi tanulmányában írták meg, hogy a kvercetin átfogó védelmet nyújt a Streptococcus pneumoniae fertőzés ellen. Elsősorban a pneumolizin (PLY) neutralizálásával, amely a pneumococcusokból felszabaduló egyik toxin, ami ösztönzi a streptococcus pneumoniae fertőzés kialakulását.

Figyelembe véve ezeknek a tanulmányoknak az eredményeit úgy tűnik, hogy a kvercetin új potenciális gyógyszerjelölt lehet a klinikai pneumococcus fertőzések kezelésében.

A D-vitamin fontossága

Noha nincs klinikai vizsgálat, amely kifejezetten a D-vitamint vizsgálná a koronavírus vonatkozásában, rengeteg adat áll rendelkezésre arról, hogy fontos az influenza és a felső légúti fertőzések megelőzésében és kezelésében.

Bár a D-vitamin úgy tűnik nincs közvetlen hatással magára a vírusra, erősíti az immunrendszert. Ezáltal téve lehetővé a gazdaszervezet számára a vírus hatékonyabb leküzdését. Ezenkívül elnyomja a gyulladásos folyamatokat is. Összességében ez a D-vitamint nagyon hasznossá teheti a COVID-19 ellen.

Ám, azt is fontos megjegyezni, hogy a szervezetnek fokozott immunfunkcióra van szüksége a vírus elleni küzdelemhez. De egy túlzottan aktivált immunrendszer felelős lehet a citokin viharért is, amelyet a COVID-19 fertőzés során tapasztalunk, ami halált okozhat.

A tanulmányok kimutatták, hogy nyilvánvaló kapcsolat van az alacsony D-vitamin szint és a vírusfertőzések között, például az influenzára való hajlam között. Ez azt jelenti, hogy a téli hónapokban kevesebb napfényt kap a szervezet, ami alacsonyabb D-vitamin szintet eredményez, és az egyik hipotézis az, hogy az influenza szezonalitása azzal kapcsolatos, hogy a legtöbb ember télen alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezik, mint nyáron.

Például egy 2009-ben közzétett kutatás rámutatott arra, hogy az 1918-1919-es influenzajárvány (spanyolnátha) során a halálozási arányt a szezon befolyásolta. Télen több ember halt meg, mint nyáron. Még ki kell várni, hogy ez a szezonalitás a COVID-19-re is vonatkozik-e. Ha igen, akkor előfordulhat, hogy a magasabb D-vitamin szint eléggé erősíti az immunfunkciót ahhoz, hogy a vírus ne tudjon „aktiválódni”.

Egy tanulmányban, ami több mint 11 000 résztvevő adatait vizsgálta, úgy találták, hogy a D-vitamin napi vagy heti kiegészítése nagyobb védőhatással volt azokra, akikben alacsonyabb volt a D-vitamin szint. Súlyos D-vitamin-hiányban szenvedőknél, akik napi vagy heti kiegészítőt szedtek, a felére csökkentették a légzőszervi fertőzés kockázatát. Azoknál, akiknél a kiindulási szint magasabb volt, szintén csökkentett a kockázat, bár kisebb mértékben. A magas D-vitamin adagok akut beadása viszont nem befolyásolta szignifikánsan a fertőzés kockázatát.

Ez alátámasztja azt, hogy egész évben optimális lenne fenntartani a D-vitamin szintet.

Vannak egyéb potenciálisan előnyös tápanyagok is, melyekről a következő cikkünkben szólunk.Previous Prímszámok
Next Táplálékkiegészítők és vitaminok a koronavírus ellen

2 hozzászólás

 1. Kajsza Árpád
  2021/02/24
  Válasz

  Tiszelt Szerkesztőség, Tisztelt HAJAS BEATRIX és SZOBOSZLAI KRISZTINA !
  A cikk nagyon, és mint általában a tudás megosztva: jó! Úgy gondolom, hogy a kvercetint még kevesen ismerik: nem tudják az emberek hol, miben rejtezik ez a természetes hatóanyag. (pl:zöld tea, vöröshagyma) Kérem önöket, hogy a cikkhez hasonló témájú írásaikban – amennyiben a vonatkozó szabályok ezt lehetővé teszik-, szerepeltessék mindig a TERMÉSZETES védelem könnyen elérhető forrásait!-evvel is segítve az embereket.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =