Vírusok okozzák a legtöbb gyermekkori tüdőgyulladást Afrikában és Ázsiában


Vírusok okozzák a legtöbb gyermekkori tüdőgyulladást Afrikában és Ázsiában
Olvasási idő: < 1 perc

A pneumónia évente közel egymillió gyermeket öl meg Afrikában és Ázsiában, de a fertőzés pontos okát gyakran nehéz diagnosztizálni.

Ez arra kényszeríti az orvosokat, hogy antibiotikumokra támaszkodjanak anélkül, hogy tudnák, tényleg a baktériumok felelősek-e a megbetegedésekért. Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a legtöbb gyermekkori tüdőgyulladást, ami a globális esetek 60 százalékát jelenti, vírusok okozzák.

A baktériumok és vírusok behatolhatnak a tüdőbe, hogy tüdőgyulladást okozzanak, folyadékkal, úgynevezett gyulladásos izzadmánnyal (exudatum) töltsék meg a léghólyagocskákat (alveolusok), így csökkentve a szükséges oxigén mennyiségét. Különösen a gyermekeknél nehezíti meg a diagnózist a potenciális kórokozók száma és a fertőzött folyadék helyzete. 

A kutatók most új módszerrel azonosíthatják a gyermekeknél fellépő súlyos tüdőgyulladás okát.

Egy kutatás során 2011 és 2014 között több mint 2 éven keresztül 4232 olyan gyermekből vettek orr- és torokváladékot, valamint vér, köpet és egyéb mintákat Bangladesben, Gambiában, Kenyában, Mali területén, Dél-Afrikában, Thaiföldön és Zambiában, akiknek mindegyikénél súlyos tüdőgyulladást diagnosztizáltak. A kutatók elemezték a vett mintákat, hogy a tüdőgyulladás legvalószínűbb okait egy 30 kórokozós listából állapítsák meg.

A vírusok száma az esetek több mint 60%-át tette ki, míg a baktériumok (leggyakoribb a Streptococcus pneumoniae) alig 30%-on realizálódtak. A fennmaradó 10% gomba, tuberkulózis és más ismeretlen dologtól származott. Összességében a légzőszervi syncytial vírus (RSV) volt a legnagyobb bűnös, ami az összes eset közel egyharmadát tette ki. De a bontás országonként és régiónként jelentősen változott.

A vírusok megjelenése, különösen az RSV (mint a tüdőgyulladás elsődleges oka), kiemeli az új vakcinák iránti növekvő igényt.Previous A német csótányok megállíthatatlanok
Next Spock bolygója, a Vulkán

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − 3 =