Akcióztak a Greenpeace aktivisták az úszó atomerőmű ellen


Akcióztak a Greenpeace aktivisták az úszó atomerőmű ellen
Olvasási idő: 3 perc

Mindenki tegye a dolgát! Ha aktívkodniuk kell, mert úgy érzik, akkor csinálják, de azért az lenne a jó, ha ésszel történne a dolog.

Mostanában már csak őszintén remélni tudjuk, hogy a magukat zöldeknek, környezetvédőknek valló emberek között olyanok is vannak, akiknek agya is van és továbblátnak a saját orruknál.

Néhány napja beszámoltunk arról, hogy elindították célállomása felé a technikai bravúrnak számító úszó atomerőművi blokkot. Azért neveztük úszó atomerőművi blokknak, mert ebben még nincs benne a reaktorblokk, tehát ez még nem egy úszó atomerőmű! Na, de ez a zöldeknek nem is számított, hiszen számukra már maga az atomenergia, az atomenergetika egy Istentől elrugaszkodott métely, ami minden formájában káros. Talán még ezzel sem lenne semmi baj, hiszen mindenkinek joga van azt gondolni, amit szeretne, legfeljebb mások kicsit nem okosnak tartják őket.

De az már baj, hogy felelőtlenül gondolkoznak, mások testi épségét veszélyeztetik és tudatlanul boszorkányüldözésbe kezdenek. Jó, hogy nem volt baleset, mert egy orosz hajó a svéd parti őrség és a dán haditengerészet közreműködésével megakadályozta, hogy a dániai Bornholm közelében veszélyes közelségbe kerüljön a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokkhoz a Beluga-2 elnevezésű hajó, fedélzetén a Greenpeace aktivistáival. Így csak annyi történt, hogy a Murmanszk felé tartó úszó atomerőművi blokk egyik vontatóhajójával ütközött a Beluga-2.

Az incidens nem állta útját a Lomonoszov Akadémikus nevű úszó atomerőművi blokknak, amelyet a murmanszki kitérő után az Oroszország távol-keleti részén található Csukcsföldre vontatnak, ahol a hálózathoz való csatlakoztatása után a világ legészakibb nukleáris létesítményévé válik.

Sokan sokféleképpen kommentálták az eseményeket, ahogy mi is. Mi a legviccesebbnek a Roszatom szókimondását tartottuk, amely szép finoman azt mondta, hogy drága zöldek kapjatok már a fejetekhez és ne legyetek eszement szőkék!

Na, de konkrétan miről szól a közlemény?

„A Roszatom mindig nyitott volt a párbeszédre, beleértve a békés célú atomenergia ellenzőivel folytatott párbeszédet. Ezzel együtt a Roszatom meggyőződése, hogy a klímaváltozás és az Északi-sarkkörön túli területek jövője kapcsán őszinte és nyílt párbeszéd kell, így nincs szükség a mostanihoz hasonló felelőtlen akciókra.

A Roszatom számára alapvető a nukleáris biztonság elsőbbsége és projektjeinek társadalmi elfogadottsága, ezért szorosan együttműködik az érdekelt felekkel. A környezetvédők többsége kifejezetten támogatta ezt a projektet, amely csökkenti az északi-sarkvidéki területen a szén-dioxid és más káros anyagok kibocsátását. A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokk építése és helyszínre juttatása a legátláthatóbb módon zajlott, a teljes folyamatot a független nukleáris hatóság felügyeli.

A Greenpeace előzetesen semmilyen információt nem kért a Roszatomtól az úszó atomerőművi blokkal  kapcsolatban és nem kereste meg az orosz atomenergetikai hatóságot sem. A Greenpeace feltételezése az úszó atomerőmű veszélyes voltáról teljesen alaptalan és a szervezet semmiféle érdemi tudományos érvvel nem támasztotta alá állításait. (Hoppá! a Szerk.)

Azok, akik abban hisznek, hogy száz százalékban megújuló energiaforrásokkal biztosítható az energiaellátás, nem fogadják el azt a tényt, hogy a sarkkörön túli területeken -60 fokos hidegben sem a nap-, sem a szélerőművek nem tudnak energiát termelni. Erre csak az atomenergiát vagy a szenet használó erőművek képesek. Utóbbiak erősen környezetszennyezőek, az atom viszont elejét veszi több tízezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának, biztonságos, tiszta és megbízható energiát ad. Azok, akik ezt a projektet támadják, nem érdemlik meg, hogy környezetvédőnek vagy zöld aktivistának nevezzék őket, mert a bigott atomellenesség foglyai. (Még egy hoppá! a Szerk.)

Roman Kopin, Csukcsföld kormányzója sem hagyta szó nélkül az eseményt. Nyilván felelős vezetőként az állampolgárai érdekeit nézi és így szól hozzá:

„A jövőre üzembe álló úszó atomerőmű több mint 50 000 lakost fog szolgálni. Csukcsföld 1974 óta használ atomenergiát. Az extrém téli hidegben, amikor a hőmérséklet -60 fok alá esik, a közlekedési infrastruktúra hiánya miatt a távoli területek csak a nukleáris energiára támaszkodhatnak a gazdaságos és folyamatos villamosenergia-ellátás érdekében. Az úszó atomerőművi blokk a bilibinói atomerőművet és egy erősen szennyező régi szénerőművet vált ki, tiszta, biztonságos és megbízhatóan rendelkezésre álló energiát biztosítva Csukcsföld lakosságának.

Egyébként a Lomonoszov Akadémikus kis teljesítményű moduláris reaktorai a legkorszerűbb biztonsági és védelmi rendszerekkel vannak felszerelve. Az úszó atomerőművet az Északi-sarkkörön túl üzemelő, több száz reaktor/év biztonságos működést maguk mögött tudó orosz atomjégtörő-flottával szerzett tapasztalatok felhasználásával építették meg.

Az úszó atomerőműbe két KLT-40C reaktort építettek be (egyenként 35 MW teljesítménnyel) hasonlóan az atomjégtörőkön használt blokkokhoz. Az orosz atomtudósok és hajóépítők által tervezett reaktorblokkot egy 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 000 tonna  vízkiszorítású hajótestre építették.

 

Fotó: Greenpeace USAPrevious Sokkal több a kutyák és ember közötti hasonlóság
Next Richard Feynman Magyarországon

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − hét =