Business Intelligence alapú döntéstámogató rendszer


Mesterséges intelligenciával támogatott, BI-alapú (Business Intelligence) döntéstámogató rendszert fejlesztettek ki az SZTE szakemberei.
Olvasási idő: 2 perc

Mesterséges intelligenciával támogatott, BI-alapú (Business Intelligence) döntéstámogató rendszert fejlesztettek ki az SZTE szakemberei.

Az új NOVA rendszer, csatlakozva az ERP (Enterprise Resource Planning) és más szakmai rendszerekhez, jogtárakhoz, különböző komplex pénzügyi problémák megoldásában és feladatok optimalizálásában segíti a cégcsoportok és nagyvállalatok vezetőségeit. A döntéstámogató rendszerrel a vezetők szabadszöveges társalgás formájában beszélgethetnek.

A közel három évig tartó K+F projektben egy olyan, mesterséges intelligenciával támogatott, üzleti intelligencia-alapú döntéstámogató rendszert (szoftver rendszer és vezetéstámogató módszer) hoztak létre, amely előre rögzített szabályok alapján gyűjt információkat. Majd ezek intelligens elemzését követően magyar nyelven nyújt segítséget a menedzsmentnek a különböző befektetési, pénzügyi, számviteli és tenderezési folyamatokban.

A rendszer képes arra, hogy szóban ismertesse a szakértők által összeállított szabálygyűjtemény elemeit, döntéstámogató területeket, elemzési módszereket.

Ennek hatására a mesterséges intelligencia, ha szükséges, visszakérdez, további paramétereket kér és pontosítja az adatokat. Majd elindítja a kívánt elemzést, amelynek eredményeit, diagramjait megjeleníti és szóban is közli.

Az új döntéstámogató rendszer és vezetéstámogató módszertan alapja a pénzügyi, termelési területekhez értő, tanácsadó szakértők által létrehozott szabályrendszer. Amely pénzügyi és jogi összefüggéseket tartalmaz. Az eredmények kiértékeléséhez szükséges paramétereket, pénzügyi adatokat a rendszer a felhasználó cégvezető által feltett konkrét kérdések feldolgozását követően, egy DWH (Data Warehouse) adattárházból veszi át, majd Business Intelligence eszközök segítségével elemzi és megjeleníti.

Az SZTE feladata a Business Intelligence döntések támogatására szolgáló algoritmusok kidolgozása volt.

Ehhez különböző adatforrásokat felhasználva készítettek az egyetem szakemberei egy egységes céges adatbázist, ami alapján kialakították a lehetséges BI támogató kérdések listáját. Ilyen kérdés lehet például, hogy melyek azok a budapesti szállodák, amelyek leginkább hasonlítanak az elmúlt kétéves saját tőke és nettó árbevétel alapján a kiválasztott szállodához. Vagy, melyek azok az ágazatok, amelyeknek legalább 10%-kal nőtt a nettó árbevétele az elmúlt öt évben. A kérdések válaszainak kialakításához számos gépi tanulási és mesterséges intelligencián alapuló algoritmust tanítottak be. Majd a legjobb eredményt elérőt választották ki.

A gyorsan változó pénzügyi környezet támogatására lehetőség van az adatbázisban lévő adatok frissítésére, vagy további adatok felvételére is. Így a felhasználók mindig megbízható és naprakész tanácsokat kapnak.Previous Urán-241 izotóp – a neutronban gazdag izotóp
Next Híres tudós édesanyák

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 20 =