Melyik a gyengébb nem?


Melyik a gyengébb nem? A férfiak sérülékenyebbek, mint a nők.
Olvasási idő: 4 perc

Ellentétben a kultúránkba ivódott feltételezéssel, miszerint a férfiak erősebbek a nőknél, valójában az emberi faj férfi tagjai alapvetően rendelkeznek bizonyos biológiai gyengeségekkel, amelyekkel a nők nem.

Ezek sebezhetőbbé teszik őket a nőknél az élet veszélyeivel szemben. Például nagyobb kockázatot jelentenek a férfiakra nézve a környezetünkben lévő szennyezőanyagok (például rovarirtók, lágyító adalékok), melyek agyukra és hormonháztartásukra lehetnek káros hatással. Mindezt számos tanulmány igazolja.

Ám, az anyatermészet felismeri és kompenzálja a férfiak törékenységét és gondoskodik arról, hogy több szülessen belőlük: 100 leány újszülöttre 106 fiú újszülött jut az emberiség története óta. Mellesleg, ebben az emberi faj nem egyedülálló, a hímnemű kismalacok nagyobb születési hányada kompenzálja azt, hogy gyakrabban halnak meg a születést megelőzően, mint a nőstények. Az utóbbi évtizedekben azonban az Egyesült Államoktól Japánig, Kanadától Észak-Európáig, mindenhol, ahol a kutatók vizsgálódtak, a fiú újszülöttek számának csökkenését mutatták ki. Az Egyesült Államok 1970 és 1990 között készült nyilvántartása szerint 1000 újszülöttből átlagosan 1,7-tel kevesebb volt a fiúk száma, mint a korábbi évszázadokban, míg Japánban ugyan ebben az időszakban a csökkenés 3,7 fő volt. 

A fiúk a gyengébb nem? - TUDOMÁNYPLÁZA - Élővilág, Egészség

A TudományPláza megvizsgálta a magyarországi adatokat is: a Magyar statisztikai évkönyv 2011 című kiadvány adatai szerint, amely az élve születések számát vizsgálja az elmúlt években (1949 és 2011 között) bár csökkent Magyarországon a különbség a fiú- és lányszületések tekintetében, az élve született férfiak száma mindig is meghaladta a nőkét (2011-ben ez az arány 52-48 százalék volt a férfiak javára). A csecsemők világrahozatalának megfogyatkozása egyértelműen észlelhető az adatok vizsgálatakor, ez a visszaesés azonban közel egyenlő arányú. A magyar férfiak úgy tűnik, kevésbé veszélyeztetettek, mint külföldi társaik.

Ezen felül, a koraszüléseket tekintve is kétharmados a fiúk aránya.

Az egészségügy fejlődése ellenére a fiúk az 1970-es években 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg az első születésnapjuk előtt, mint a lányok, míg az 1750-es években ugyanez a szám csak 10 százalék volt. (Akkor bizonyára fontosabb volt védeni a fiú utódot és az örököst.) A születendő kisfiúknak azonban más kihívásokkal is meg kell küzdeniük, hiszen magasabb a neurológiai zavarokra való hajlamuk is. Az autizmus is nagyságrendekkel gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál, közel ötször gyakoribb az előfordulása a fiúk körében (a U.S. Centers for Disease Control and Prevention kutatásai alapján). Ráadásul asztmás megbetegedésektől is gyakrabban szenvednek. (A légszennyezés és az autizmus között erős összefüggést mutattak ki egyes tudósok.)

Miért kell ennyi fizikai terheléssel szembenézniük a fiúknak ?

A válaszért egészen a fejlődés korai szakaszáig kell visszatekinteni, amikor a kisfiúk még az anyaméhben vannak: a fiúk fejlődése, genetikai felépítésük, hormonjaik működése sokkal komplikáltabb, mint a lányoké. A néhány sejtből csecsemővé történő átalakulás kilenc hónapja a komoly sebezhetőség ideje. Sok krónikus betegség már az anyaméhben kialakul.

Az emberi faj esetében a nőnem az alapvető modell: az anyaméhben az emberi fejlődés a nőnem jellegzetességeivel indul (ezért is van a férfiaknak mellbimbójuk). A bonyolult anyaméhbeli férfivé alakulás során a magzat sok speciális kockázatnak van kitéve. Amikor a terhesség nyolcadik hetében kifejlődnek az Y génből az első tesztoszteron hormonok, az addig uniszex agy átalakul férfi aggyá. Kiiktatva ezzel bizonyos sejteket a kommunikációs központban, és új sejteket létrehozva a szexuális és az agresszióért felelős központokban. Az egyszerű női nemi szerv egy sokkal bonyolultabb férfi nemi szervvé alakul át, melynek során új szövetek alakulnak ki. Ezután hatalmas számban fejlődnek új sejtek a férfivé alakuláshoz, az új sejtek létrejötte pedig nagyobb hibalehetőséget jelent, nem beszélve a környezetszennyező anyagoknak való kitettségről.

Mindezen kihívásokat tetézve a férfiak XY kromoszóma kombinációja önmagában is sérülékeny.

A nők XX kromoszómái némi védelmet jelentenek, hiszen olyan rendellenesség esetén, ahol az egyik X kromoszómának genetikai hibája van, egy másik páratlan X kromoszóma pótolhatja azt, létrehozva így egy egészséges XX kromoszóma párost. De a férfiak esetében, ahol csak egy X kromoszóma van, az egészséges gén hiányában a férfi kénytelen beérni azzal, ami van. Az X kromoszóma, ami sosem zsugorodik össze, eleve nagyobb, és „több információt hordoz, mint az Y kromoszóma” – állítja Hertz-Piciotto, a Kaliforniai Egyetem autizmus kutatója. Ezáltal az agy számára kulcsfontosságú fehérjék elvesztése is előfordulhat a fiúknál, ami okozhatja a körükben nagyobb számban előforduló autizmust is.

A nők erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, ami az ösztrogénnek köszönhető. Az ösztrogénnek emellett az agy védelmében is fontos szerepe van. Herbert Needleman szerint a férfiak alacsonyabb ösztrogén szintje érzékenyebbé teszi őket a fejet ért sérülésekre. Agyuk törékenyebb, érzékenyebb szinte az összes agyai sérülésre. A tesztoszteron magas szintje az anyaméhben, a terhesség kritikus szakaszában, felelős az úgynevezett „extrém férfi agy” kialakulásáért. Ez alacsony empátia készséget, de magas rendszerező képességet biztosít, állítja Simon Baron-Cohen britt szakértő. Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedek kutatásai szerint szokatlanul alacsony ösztrogén és magas tesztoszteron szinttel rendelkeznek az autista fiúk.

Mi okozhatja a hormonegyensúly elborulását a férfiaknál?

Melyik a gyengébb nem?A kutatóknak több elképzelése is van. A New York környékén, a Columbia Egyetem Center for Children’s Environmental Health nevű intézetének közelében élő családok évekig rendszeresen használtak egy olyan rovarirtó sprayt, ami O-O-Dietil-difoszfátot tartalmazott, 2001-ben azonban betiltották használatát. A kutatók megfigyelései szerint a születés előtti veszélyeztetettség a kémiai anyagokkal szemben a fiúk esetében jobban növeli az IQ szint csökkenését, mint a lányoknál. A fiúk hormonjainak megzavarodása lehet ennek a nagyobb érzékenységnek az oka. A betiltott, rovarirtókban használt anyag zavart okoz az endokrin mirigyben, és elfojtja a sajátos nemi hormonokat. A várandós nők a ftalát vegyületekre is érzékenyek, amely gyermekjátékokban és tisztálkodó szerekben is megtalálható. Ez az anyag a babát agresszívabbá, figyelemzavarossá teheti, kiváltképp a fiúkat. De, emellett nőiesítheti a férfi nemi szervet.

A fiúk a biszfenol A-ra is érzékenyebbek a lányoknál,

ezt az anyagot műanyaggyártásra használják, de ételek és üdítők csomagolásának is összetevője. A fiúk, a lányokkal ellentétben, magasabb BPA szintnek vannak kitéve születés előtt és koragyermekkorukban is. Ezáltal fokozódik a hiperaktivitás, az agresszivitás kialakulásának veszélye a Kaliforniai Egyetem kutatása szerint. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a kémiai anyagok hatása felelős a legtöbb magzati korban bekövetkezett károsodásért. És mivel a fiúk eleve érzékenyebbek ezekre a hatásokra, náluk gyakrabban jelentkeznek majd az ebből adódó problémák.

Összegezve, tudományosan bizonyított, hogy a férfiak sok olyan gyengeséggel rendelkeznek, amelyekkel a nők nem vagy csak kevésbé.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy a fiúk születésének csökkenő száma és születés előtti magasabb veszélyeztetettségük oda vezet majd, hogy lassan eltűnnek a Földről. De el kell fogadni, hogy a környezetszennyező anyagokkal szemben sérülékenyebbek a nőknél. Mivel a környezetszennyezés egyre nagyobb, megoldást kell találni arra, hogy megvédjük a férfiakat ezektől a károsító hatásoktól.Previous Mitől ónos az ónos eső?
Next Online választói orientációs program

7 hozzászólás

 1. nagy a hiba itt!
  2017/05/15
  Válasz

  Bocsánat, de az autizmus nem hátrány! Ez egy nagyon nagy tévedés, mert az autizmus gyógyítható! Azonkívül az autista emberek legnagyobb részében nagyobb az átlagon felüli emberek intelligenciája.
  Kérem gondolkozzon el rajta, hogy mit írt ki mert az szerintem(bocsánat ez kell mondjam!) nagy hülyeség.
  Figyelmét és megértését nagyon KÖSZÖNÖM.

  • nagy a hiba itt!
   2017/05/15
   Válasz

   A legújabb kutatások fényében az étkezéssel áll kapcsolatban az autizmus. semmilyen köze nincs a légszennyezésnek ahhoz. Több kutatás bizonyította be eddig azt, hogy az étkezéssel áll kapcsolatban:
   Gondoljon csak a diétákra, amelyeknek sikerült kihozni számos embert az autizmusból(pl.: ketogén diéta, autista egereken tesztelték nagy sikerrel)
   Azonkívül, az autizmus egy nagyon kérdéses téma, amelyről szinte semmi biztosat nem tudunk.
   Kérem ne írjon olyat egy cikkbe amelyről még maga sem, a tudósok sem tudnak semmi biztosat. Gondoljon csak az álhírekre, amelyek befolyásolták az amerikai választásokat

   • Egy 2012-es Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány eredménye arra utal, hogy a nagy forgalmú autópályák közelében élő gyerekeknél nagyobb lehet az autizmus kockázata. https://psychnews.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.pn.2013.1a3

   • Az egereken történt teszteléstől elég hosszú út vezet az emberig. Ezt mindenki tudja. Továbbá az autisták esetében igen bonyolult és nehézkes lehet az elfogadott élelmiszerek köre is, így nem egyszerű a táplálkozásváltás, ami akár traumát is okozhat. Azt jelenleg mindenkinek el kell ismernie, hogy nincs ismert gyógymód az autizmusra, de ez nem jelenti azt, hogy semmit nem lehet tenni a javulás érdekében. Két ember azonos diagnózison belül is nagyon eltérő profilt és képességeket mutathat. Így a gyógymód megtalálását az is nehezíti, hogy ami az egyik embernek segíthet, az a másiknak lehet, hogy nem. Orvosbiológiai beavatkozások, a szigorú étrend, étrendkiegészítők, hormon beavatkozások és a gyógyszerek az eddigi kezelési módszerek. De tudományos bizonyíték a teljes gyógyulásra nincsen. És még egy fontos dolog, az autizmust nem az étkezés okozza. De abban igaza van, hogy olyan téma, amelyről bizonytalan és változatos információk állnak a rendelkezésünkre. Ez nem jelenti azt, hogy nem szabad róla írni.

    • Nagy a hiba itt!
     2017/05/19
     Válasz

     de ha a javulásban eltérőek lehetnek az emberek, akkor sejthetően a rosszabbodásban is eltérőek lehetnek, ami nem jelenti feltétlen azt , hogy globálisan, mindenhol gyakoribb az autizmus a légszennyezettséggel komolyabban érintett területeken. Hallottam, hogy csak az anyaméhben alakulhat ki autizmus, ha már nem autistának született, akkor az is marad.
     Megértését köszönöm

 2. Csemiczky János
  2017/01/30
  Válasz

  Jó lenne, ha egyszer a hasonlóságokra koncentrálnànk és nem a különbségekre. Az a fogalom hogy férfi nem értelmezhető a nő nélkül. Az elkülönültség csak egy veszélyes illúzió.

  • Kedves János! Lehet, hogy igaza van. Ezzel is lehetne próbálkozni egyszer 🙂

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =