Új eljárással új ötvözet született az ELTE TTK-n


Új eljárással új ötvözet született az ELTE TTK-n
Olvasási idő: 2 perc

A különleges anyag nagy méretű és bonyolult alakú alkatrészek bevonatolására is alkalmas.

Így az Anyagfizikai Tanszék doktorandusza, Nagy Péter által kidolgozott módszer kiválóan hasznosítható az iparban is. A fiatal kutató elektrolitikus leválasztással réteg formájában állította elő a kiemelkedően magas keménységű (9.2 GPa) ötvözetet. Az új ötvözet négy kémiai alkotóeleme (Co-Fe-Ni-Zn) közel azonos mennyiségben van jelen az anyagban, melyeket angolul multi-principal element alloy-nak (MPEA) hívják. Azért ez a nevük, mert több fő kémiai komponensből állnak, ellentétben a hagyományos ötvözetekkel, ahol van egy többségi (fő) komponens, amelyhez kisebb mennyiségben ötvöző elemeket adnak.

A Co-Fe-Ni-Zn MPEA anyag olyan eljárással készült, amely nagy méretű és bonyolult alakú alkatrészek bevonatolására is alkalmas, így a módszer ipari környezetbe is átültethető.

Az MPEA-anyagok kutatása ma az anyagtudomány egyik legfontosabb területe. Nagy Péter például ezzel a felfedezésével elnyerte a 2024-es Schwäbisch Gmünd Prize for Young Scientists díjat, amit minden évben a European Academy of Surface Technology (EAST) szervezet ítéli oda egy-egy fiatal kutatónak. Olyannak, aki kiemelkedő tudományos eredményeivel hozzájárul a felülettechnológia fejlődéséhez. Az elismerést idén a 11th European Pulse Plating Seminar konferencián Bécsben adták át.

Az elismerést kiváltó eredményt a fiatal kutató a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet és az ELTE Anyagfizikai Tanszék közötti együttműködés keretében Péter László tudományos tanácsadó és Gubicza Jenő egyetemi tanár témavezetésével érte el. A kutatást az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatta.

Korábban Nagy Péter doktorandusznak már sikerült kifejlesztenie egy mesterséges intelligencián alapuló új röntgendiffrakciós kiértékelő módszert.

Ezzel az eddigieknél nagyságrendekkel gyorsabban feltárul egy ötvözet összetételi könyvtára. Most egy olyan eljárást dolgozott ki, amellyel elektrolitikus leválasztással lehet MPEA kombinatorikus mintát előállítani: ez pedig a világon egyedülálló eredmény.

A fiatal kutató, munkájával kapcsolatban, kiemelte, hogy az új ötvözetek tulajdonságait még alig ismerik a szakemberek. Már a négykomponensű MPEA anyagok esetében is milliónyi elemkombináció lehetséges. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy az összetevők arányát is módosítani lehet. Tehát nagyon sok ötvözetet kell megvizsgálni ahhoz, hogy megtaláljuk, melyikre van épp szükség. Ezt a munkát gyorsítják a kombinatorikus minták.Previous Itt az első mesterséges intelligencia törvény! Az EU megzabolázza az MI-t?
Next Egyszerű algebra - feladat és megoldás

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + tizennégy =