A memórián is javíthat a szürkehályog-műtét


A memórián is javíthat a szürkehályog-műtét
Olvasási idő: < 1 perc

A memórián is javíthat a szürkehályog-műtét, nem csak a beteg látásán – állapította meg egy új amerikai kutatás.

nem csak a beteg látásán - állapította meg egy új amerikai kutatás.A demenciától és szürkehályogtól szenvedő páciensek vizsgálata során azt találták, hogy akiket a szembetegség miatt megoperáltak, azoknál csökkent a mentális leépülés is, javult a kedélyük és a koncentrációjuk azokhoz képest, akiknél a beavatkozást nem végezték el. A szakértők szerint azért volt fontos a kutatás, mert a demens betegeknek gyakran nem is ajánlják a szürkehályog-műtétet, mivel úgy vélik, nem sokat segítene rajtuk.

A Case Western Reserve Egyetem vizsgálatában 28 beteg vett részt, az eredményeket az Alzheimer Szövetség Koppenhágában tartott nemzetközi konferenciáján mutatták be vasárnap.

„A kutatás ugyan kis létszámú volt, így meg kell ismételni nagyobb léptékben, mégis megmutatta, milyen fontos változtatni az eddigi gyakorlaton, hiszen a műtét javíthat a demens betegek életminőségén” – mondta Doug Brown, a brit Alzheimer Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója.

A konferencián egy másik kutatás eredményeit is prezentálták. Ezek szerint egyszerű látásvizsgálattal már nagyon korai stádiumban kimutatható az Alzheimer-kór. Az ausztrál és amerikai kutatók szerint már akkor azonosítani lehet a betegséget, amikor a páciens még egyetlen tünetet sem tapasztal, és ez segítene hatékony kezeléseket kidolgozni. Más kutatások szerint a romló szaglás is előre jelezheti a demenciát. Az amerikai Harvard Egyetem Orvosi Karának tudósai azt találták, hogy a gyengébb szaglású résztvevőknél a memóriával kapcsolatos két agyi kulcsterület tömege kisebb volt. A New York-i Columbia Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy akik a szaglási teszteken gyengébb eredményeket értek el, azok között gyakoribb volt a demencia.

 Previous Átlátszó egér - a gyógyító
Next Egykepolitika - társ nélküli férfiak Kínában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =