Felfedezték a világ legnagyobb szivacsát


Felfedezték a világ legnagyobb szivacsát
Olvasási idő: < 1 perc

A világ legnagyobb tengeri szivacsát fedezték fel Hawaii közelében.

Felfedezték a világ legnagyobb szivacsátA szivacsok az aljzathoz rögzült, gyakran telepeket alkotó vízi, legtöbbször tengeri állatok. A „családiautó-méretű” tengeri szivacsot két Hawaii környékén kutató tudós találta és a hawaii partok közelében több mint kétezer méter mélyen, távirányított kis tengeralattjáróról filmezték le. Szerintük valószínűleg ez a világ legnagyobb mélytengeri szivacsa. Az Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) és a Hawaii Egyetem kutatói a Marine Biodiversity folyóirat legfrissebb számában publikálták a felfedezést.

A tudósok tavaly nyáron végeztek kutatásokat a 362 ezer négyzetkilométeren elterülő Papahanaumokuakea tengeri rezervátumban. Hatalmas mérete miatt a szivacsok közé sorolták az élőlényt, valószínűleg egy új szivacsfaj lehet – közölte a tanulmányt jegyző Daniel Wagner, a NOAA tudósa, aki a Hawaii Egyetem biológusával, Christopher Kelleyvel együtt tette a felfedezést. A legtöbb szakember, akinek megmutatták a videofelvételt, azt mondta, hogy még sohasem látott ilyesmit.

A kutatók mintát is vettek a szivacsból, hogy megpróbálják azonosítani, vagy legalább megvizsgálni, mely fajjal lehet rokon. Azt is szeretnék megállapítani, hogy hány éves lehet. A mai tudomány már elég sokat tud a tengeri szivacsok élettartamáról, néhány korábban megtalált nagyobb példány életkorát 2300 évesre becsülték. Wagner szerint a Hawaiinál felfedezett óriási, 3,5 méter hosszú, 2 méter magas és 1,5 méter széles szivacs évszázadokkal lehet idősebb azoknál.

Korábban egy 1887-ben Kanada nyugati partjainál talált tengeri szivacsot tartottak a legnagyobbnak: a szivacstelep 3,4 méter hosszú, egy méter magas és fél méter széles volt.Previous Urán mindenhol
Next Kimerült az antibiotikumok tárháza?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =