Dubaji Világkiállítás és a magyar pavilon


Dubaji Világkiállítás és a magyar pavilon
Olvasási idő: 3 perc

Hallott már róla, hogy 2020. október 20. és 2021. április 10. között rendezik meg Dubajban a Dubaj EXPO 2020 Világkiállítást.

Először is Dubaj, így j-vel, mert így fogadta el a földrajzi nevek írásmódját szabályozó bizottság, másodszor meg húha, mert összesen 25 millió látogatót várnak a szervezők az egyébként ötévente megrendezendő eseményre. Akik 193 résztvevő ország nemzeti pavilonját nézhetik meg az Expo témájában, amit a „Connecting Minds, Creating the Future” – „Az elmék összekapcsolása, a jövő megteremtése” szlogen is képvisel. Kabalái Rashid és Latifa:

A hatalmas rendezvényt egy 438 hektáros területen bonyolítják le, most először a Közel-Keleten. Az országok pavilonjai három tematikus kerületben (Lehetőség, Fenntarthatóság és Mobilitás) helyezkednek el. A hatalmas központi kupola építésén több mint nyolcszázan dolgoztak. A centrális tér 130 méter átmérőjű és 67 méter magas. Ahmed Al-Khatib, a Dubaj2020 vezető fejlesztője szerint a legjobb szakmai csapatokat sikerült megszerezniük a világ minden tájáról, a mérnököktől az építészeken át a kivitelezőkig. Azt prognosztizálják, hogy a Dubaji Világkiállítás 1,5%-kal járul majd hozzá az Egyesült Arab Emírségek GDP-jéhez 2020. október 20-tól 2021. április 10-ig.

Az volt a cél, hogy ami épül, ikonikussá váljon Dubajban.

A 724 ezer köbméteres építményt a mindennapi élet inspirálta. Gordon Gill, építész azt mondta, hogy amikor bemutatták a terveket, a központi kupola belső terét úgy jellemezték mint a világkiállítás nappali szobája. Az ide telepítendő sok növény miatt egy belső kertben is érezheti magát a látogató, ami ebben a méretben ritkaság a világon. A 360 fokos térélmény belülről és kívülről szemlélődve is lenyűgözőnek ígérkezik. A fényt átengedő szerkezet olyan technológiával épül, amit korábban még nem használtak ebben a formában.

A Magyar Pavilon egy közepes méretű, 1828 m2-es telken épül meg az Expo Mobilitás kerületében. Az épület hasznos alapterülete 1927 m2. A Makovecz-stílusban épülő pavilon egy többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület lesz. Egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll majd. Építésére és teljes megjelenésre 21 milliárd forintot irányzott elő a kormány. A komplett végrehajtást és lebonyolítást a Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt álló Magyarország Nonprofit Kft. végzi. A 10,6 milliárd forintba kerülő magyar pavilon tervezője Csernyus Lőrinc Makovecz Imre tanítványa volt.

Kiemelt szempont és fontos elem lesz a figyelem felhívása a vízkészlet csökkenésére, így a pavilon fő építőanyaga fa lesz, ezért a betonhoz sem kell vizet használni.

A kiállítási koncepció alapja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációk népszerűsítése.

Az Expon való magyar megjelenés egyedülálló lehetőség turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt. A Világkiállítás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy Magyarország bemutassa a látogatóknak múltját, hagyományait, természeti kincseit és nemzeti kultúráját. A korábbi világkiállítások látogatottsága tízmilliós nagyságrendű volt, a 2020-as Dubaj Expora fél év alatt összesen 25 millió, naponta akár 130-170 ezer látogatóra is számítanak. A felnőtt egynapos jegy ára olyan 10 ezer forint körül van (pontosan 120 AED), a háromnapos 260 AED és terveznek még hosszabb jegycsomagokat is. De 50% kedvezményben részesülnek a bármilyen életkorú diákok, a 6-17 éves fiatalok és az ingyenes jegyet kapó mozgáskorlátozottak 1 kísérője. Mellesleg ingyen látogatható a rendezvény 5 éves kor alatt és 65 éves kor felett.

A cél az, hogy ne csak a Világkiállításra érkezők, hanem az Emirátusokban élők is felfedezzék Magyarországot.

A nemzetközi felmérések szerint ugyanis az Emirátusokban élők 2017-ben 17,6 Mrd dollárt költöttek külföldi utazásaik során, ám eddig Magyarország nem szerepelt a kedvelt úticélok között – 2018-ban mindössze 3 900 vendég érkezett az Emirátusokból.

a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével, három ütemben juttatják el a Magyar Pavilon szerkezeti elemeitA Dubaji Világkiállítás helyszínén már folynak az alapozási munkák és a Magyar Pavilon tervezési, kivitelezési munkálatai is az ütemterv szerint haladnak. A szükséges engedélyezési folyamat befejeződött. Az építő cég WHB-Épkar kiszállítás előtt már egyszer már Magyarországon is felépítette a szerkezetet most pedig a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével, három ütemben juttatják el a Magyar Pavilon szerkezeti elemeit. Bár kerestük a honlapon a többi ország között a magyart, de nem találtuk. Viszont érdemes megnézni a többieket! Szingapúr egy dzsungel, Ausztria egy agyagkúp-dzsungel, Azerbajdzsán az élet fája, Belorusszia egy erdő, Belgium egy függőleges növényház, Brazília egy stilizált folyó, Kína egy imamalom, Csehország egy üvegfátyol, Finnország egy hófúvás és még sorolhatnánk.

A Dubaji Világkiállítás épületeit a rendezvény vége után nem bontják el, hanem üzleti parkként tovább fogják működtetni Districkt 2020 néven. A Siemens már most jelezte, hogy a világkiállítás után, a 2020-as kerületnek nevezett városrészbe helyezi tevékenységének egy részét. Hasonló együttműködést jelentett be az Atlas Capital, és számos más céggel haladtak előre a tárgyalások az ide tervezendő jövőbeni működésükről. A szervezők létrehoztak egy 100 millió dolláros befektetési alapot is a jó ötletek felkarolására. Erre a programra mindenki online módon jelentkezhet, ha van egy pozitív és komoly társadalmi hatással bíró innovatív fejlesztése.Previous Eötvös Loránd élete és munkássága
Next Köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel történő kezelés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 7 =