A nők részvétele a természettudományos pályákon


A nők részvétele a természettudományos pályákon
Olvasási idő: 2 perc

A nők részvétele a természettudományos pályákon kiemelkedő fontossággal bír a társadalom és a gazdaság szempontjából.

Ács Tünde Fatima kulturális antropológus, a Gábor Dénes-díjasok Klubja Egyesület főtitkára, az Óbudai Egyetem munkatársa szerint, a nők részvétele a természettudományos pályákon kiemelkedő fontossággal bír. A nemi sztereotípiák és társadalmi elvárások régóta hatással vannak a fiatalok pályaválasztására. Sok tanár és szülő még mindig a hagyományos szerepekhez köti a gyerekek érdeklődését és képességeit. A kutatások azt mutatják, hogy a fiúkat inkább a reál tárgyak felé, míg a lányokat a humán területek felé terelik. De ennek súlyos következményei vannak a munkaerőpiac szempontjából. Ha a nők nincsenek jelen ezeken a területeken, az lassíthatja a gazdasági fejlődést, akadályozhatja az innovációt és az újításokat.

Ahhoz, hogy a helyzet változzon a lányokat már fiatal korban támogatni kell. Így lehetőségük lesz felfedezni és kibontakoztatni természettudományos érdeklődésüket és képességeiket. Olyan programokat kell biztosítani, amelyek ösztönzik őket a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics – Természettudomány, Technológia, Mérnöki tudományok, Matematika) területek iránti érdeklődésük kifejlesztésére.

A tanároknak és szülőknek is fel kell ismerniük, hogy a lányok ugyanúgy érdeklődhetnek a természettudományos területek iránt, mint a fiúk. A pozitív példák és inspiráló történetek bemutatása olyan nőkről, akik sikeresek ezeken a területeken, segíthetnek abban, hogy a lányok magukban is felismerjék ezt a lehetőséget és magabiztosan válasszanak a reál tárgyak közül.

A hölgyek nagyobb arányú részvétele a természettudományos pályákon nemcsak az egyenlőség szempontjából fontos, hanem a társadalom egészének jólétéhez is szükséges.

Szerkesztőségünk mindig örül, ha a nők tudása, képessége támogatást kap, amikor a STEM területekről van szó. Nemrég a Gábor Dénes-díjasok Klubja Egyesület kezdeményezésére izgalmas együttműködésbe kezdett a Nők a Tudományban Egyesülettel (NaTE). A 2024. március 5-én kezdődő közös projekt keretében a NaTE által delegált debreceni középiskolás lányok Gábor Dénes-díjjal kitüntetett szakemberek munkahelyét, intézeteket, egyetemeket, kutatólaboratóriumokat látogattak meg. A pályaorientáció és a természettudományi terület népszerűsítése mellett a program célja az volt, hogy a pályaválasztás előtt álló középiskolás lányok tapasztalatot szerezzenek a jövő munkahelyeiről. Továbbá bepillantást nyerjenek a műszaki- és a természettudományok gyakorlati alkalmazásaiba. A látogatás helyszínei a Semmelweis Egyetem, Kvantitatív In Vivo Molekuláris Képalkotó Központ, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, illetve a Gyógyszer Innovációs Kutató központ voltak.

A nők nagyobb arányú részvétele a természettudományos pályákon nemcsak az egyenlőség szempontjából fontos, hanem a társadalom egészének jólétéhez is szükséges.

Ez nem csupán egy lehetőség a tudományos közösség bemutatására. Hanem egy esély arra is, hogy inspirálják és motiválják a lányokat, a tudományos kutatásokban és tanulmányokban való részvételre.Previous Érettségi Felkészítő könyvsorozat
Next Adattárolás mesterfokon, így lesznek biztonságban az adataid

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =