Kísérleti gyógyszereket és oltóanyagokat tesztelnek


Ebola elleni kísérleti gyógyszereket és oltóanyagokat tesztelnek
Olvasási idő: 2 perc

Ahogy az ebola vírus tovább fertőz Nyugat-Afrikában, a tudósok a betegség ellen kísérleti gyógyszerek és oltóanyagok használatát keresik.

Ebola elleni kisérleti gyógyszereket és oltóanyagokat tesztelnekHónapokba fog telni a tesztelés, a gyártás és a terápiák kifejlesztése, de a kutatók bíznak abban, hogy ezek a termékek – annak ellenére, hogy nincsenek teljesen bevizsgálva – segíthetnek abban, hogy megfordítsák a betegség terjedését és folyamatát.

A kezelések elég reményt adhatnak a betegek és közeli hozzátartozóik számára, hogy elmenjenek a kórházakba, ami a kutatók szerint korlátozná a halálos vírus terjedését. Az alkalmazott kísérleti gyógyszerek, különösen az oltóanyagok segíthetnek a megfelelő kórházi személyzet toborzásában és megtartásában, akik magas kockázattal kaphatják el a vírust.

A még kísérleti fázisban lévő gyógyszereknek azonban árnyoldala is van, mert ha a kezelés segít is néhány betegen, nehéz lesz meghatározni a valódi hatékonyságot. A sikertelen kezelések pedig még inkább súlyosbíthatják a kétségbeesést és a bizalmatlanságot, ami már most is akadályozza a közegészségügy erőfeszítéseit. De, az állami egészségügyi tisztviselők és bioetika-szakértők szerint a nyugat-afrikai helyzet elég szörnyű ahhoz, hogy indokolt legyen a kísérleti gyógymódok tesztelése, akár minimális emberi biztonság mellett is. 2014. augusztus 19-ére több mint 2200 ember fertőződött meg és több mint 1200 ember halt meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint. Korábban a WHO nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, ami nem áll szabályozás alatt.

A járvány elsősorban Nyugat-Afrika sűrűn lakott területein szedte áldozatait, majd elterjedt az olyan szomszédos országokban is, mint Libéria, Guinea és Sierra Leone. Semelyik ország nem találkozott még az ebolával és ráadásul a területet a szegénység, a polgárháborúk, felfordulás és korrupt kormányzat is sújtja. Mindegyik ország rosszul szervezett, hiányos egészségügyi rendszerrel rendelkezik, ami a járvány kitörése után még rosszabb helyzetbe került, mivel rengeteg egészségügyi dolgozó hagyta el a fertőzött országokat.

Az ebola ellen hat ember kapott egy ZMapp nevű tesztgyógyszert, amit a Mapp gyógyszerészeti cég készített el, de a készletek kiürültek, és a gyártás több hónapot is igénybe vesz. Így a WHO és az US Department of Health and Human Services szakértőket toborzott össze, hogy más gyógyszereket és oltóanyagokat fejlesszenek ki a vírus ellen. A cél az, hogy eldöntsék, melyik termékeken végezzenek el gyors biztonsági teszteket. A WHO tisztviselői szerint néhány tesztgyógyszer még idén elérheti a fertőzött területeket, miután túlestek a biztonsági teszteken, melyeket önkéntesek segítségével valósítanak meg. Az eddigi gyógyszereket csak majmokon és más állatokon tesztelték, embereken még nem. Míg a ZMapp antitesteket használ, mások egyéb vírusellenes szerekkel kombinálnak, vagy az RNS interferenciáját használják azért, hogy kiküszöböljék a vírust.

1976 óta kéttucatnyi ebola-járvány söpört végig Afrikában, azonban a jelenlegi sokkal több áldozatot szedett, mint az eddigiek. Mindez történt annak ellenére, hogy a WHO szerint a közegészségügyi hatóságok ugyanazokat az óvintézkedéseket tették meg: beazonosították és izolálták a fertőzött embereket, 21 napra visszamenőleg felkutatták a beteg emberekkel kapcsolatban lévőket, az egészségügyi dolgozóknak pedig szkafander-szerű felszerelést adtak a további fertőzés megelőzése érdekében, amikor azok ellenőrizték a beteg vagy halott embereket.

 Previous III. Richárd alkoholista volt egy tanulmány szerint
Next Japán Hello Kitty-t küldi az űrbe

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 19 =