Emelkedik a tanulmányi és szociális ösztöndíjak összege


Emelkedik a tanulmányi és szociális ösztöndíjak összege
Olvasási idő: < 1 perc

2019. február 1-jétől két lépcsőben emelkedik az egyetemisták és főiskolások tanulmányi ösztöndíja.

Tehát a 119 000 forintos hallgatói normatíva 128 520 forintra emelkedik, egy évvel később pedig 166 600 forintra.

Mit érez egy egyetemista abból, ha a hallgatói normatívát másfél év alatt 119 ezerről 166 ezer forintra emelik? A tájékoztatás szerint a felsőoktatási intézmények a hallgatói normatívából fizetik a szociális ösztöndíjat, alaptámogatást és a tanulmányi ösztöndíjat is – vagyis ha a normatíva emelkedik, a elvileg a tanulmányi ösztöndíj is magasabb lesz.

A hallgatói juttatásokról szóló kormányrendelet alapján tanulmányi ösztöndíjat a felsőoktatási intézmények államilag támogatott, nappali tagozatos hallgatóinak legfeljebb 50 százaléka kaphat, az ösztöndíj minimális összegének pedig el kell érnie a normatíva öt százalékának megfelelő összeget. Ez eddig 5950 forint volt, jövő februártól 6425 forintra emelkedik a havi tanulmányi ösztöndíj legkisebb összege, 2020 februárjától pedig 8330 forint lesz.

Ez a háromezer forintot sem elérő emelés nem húzza ki a gödörből az anyagi problémákkal küzdő hallgatókat – az emelést inkább azok érzik, akik nem a minimális összeget kapják a tanulmányi eredményük alapján, a 40 százalékos emelés sok esetben 10-12 ezer forintos többletet is jelenthet.

Nagy változás előtt áll a Corvinus

A Budapesti Corvinus Egyetemet 2019-től egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább és 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett pedig létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat. Az egyetem vezetése és a kormány szerint az a cél, hogy a Corvinus a világ kétszáz legjobb felsőoktatási intézménye közé kerüljön.

A Corvinuson átalakul a képzési struktúra is. A jelenlegi 3+2 vagy 3,5+2 év helyett egyes szakokon 4 éves alapképzési programot és 1 éves mesterképzési programokat hirdetnek meg, amelyek várhatóan 2020-tól indulnak majd.Previous A magyar rádióadás és a podcasting
Next Podcasting: alternatív rádiózás a legújabb korban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + 14 =