Szuperhold, vérhold, kék hold és holdfogyatkozás


Szuperhold, vérhold, kék hold és holdfogyatkozás - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

Ma van egy különleges és látható jelenség a szuperhold, vérhold, kék hold és holdfogyatkozás.

Ez a 150 éve nem látott esemény a NASA tájékoztatása szerint magyar időt nézve délután 12.48 és 14.29 között történik. A Hold épp ott tart a pályáján, ahol a legközelebb van a földhöz, vagyis a szokásosnál legalább tíz százalékkal nagyobbnak tűnik, ezért beszélhetünk szuperholdról. Mindeközben a Föld a Hold és a Nap között halad majd el, így az árnyéka a Holdra vetül, ezért mondhatjuk, hogy szuperhold-fogyatkozás van.

A Föld árnyéka azonban nem fekete lesz a Holdon, hanem vöröses színű, mert a Nap fénye a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza. Ezért látjuk a naplementét vörösnek. A kék hold kifejezés pedig nem az égitest színére utal, hanem egy 2,7 évente bekövetkező szabályszerűségre utal, amely szerint, minden évszakban háromszor van újhold, ezen a télen azonban négyszer. Amikor ez történik, az egy évszakon belül előforduló négy újhold közül a harmadikat kék holdnak hívjuk.

Akinek pedig kedve van az itt élőben nézheti a dolgokat.

 

 

 

Ugyanez látszik a NASA oldalán és a kép is a NASA-tól van:Previous Magyar eredmény forradalmasíthatja az autóipari tervezőeszközök tesztelését
Next Mit töltünk le a gyerekeknek? Tabletes applikációk

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − öt =