Trianon – ünnepel a Néprajzi Múzeum


2021. március 5-én a Néprajzi Múzeum Napján lesz elérhető a Trianon tárgyi emlékei online gyűjtemény.
Olvasási idő: 3 perc

Születésnapján a trianoni békével kapcsolatos gyűjteményt tesz közzé a Néprajzi Múzeum.

2021. március 5-én a Néprajzi Múzeum Napján lesz elérhető a Trianon tárgyi emlékei online gyűjtemény. A trianoni tematikához kapcsolódó múzeumi anyagokat feltáró és közreadó internetes adatbázis segítségével a hivatalos emlékezés formái mellett immár a privát emlékezés tárgyai is megismerhetőek lesznek.

A hagyomány szerint a múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. A múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba a nagyszabású költözés és a járványhelyzet miatt idén nincs lehetőség közönségprogramokon bepillantani, ezért kínál online formában tartalmakat a Néprajzi Múzeum az ünnepi dátumhoz kapcsolódva. A múzeum továbbra is arra törekszik, hogy a költözéssel párhuzamosan korszerű tudományos eredményeit minél szélesebb körben ismertté tegye a 2022-es megnyitásig.

A Trianon tárgyi emlékei online gyűjtemény a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, illetve a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményi tudásbázisára épít.

A Trianon tárgyi emlékei online gyűjtemény a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, illetve a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményi tudásbázisára épít.

Cél a trianoni békediktátum tárgyi emlékezetének hiteles bemutatása.

Az internetes adatbázis a Nemzeti Összetartozás Évének kiemelt programjaként a történeti eseményt és annak elhúzódó hatásait a muzeológia eszközeivel mutatja be. Nem az események kronológiája áll a középpontjában, hanem a történések, következmények, a trauma és az emlékezet múzeumokban fennmaradt, tárgyiasult lenyomata. Ennek egyaránt részét képezik a béketárgyalások, személyek relikviái és a hétköznapi élet használati tárgyai. A korszerű muzeológia a személyes történetek és tárgyak virtuális összegyűjtésével valamint értelmezésével és elemzésével hozzájárulhat a trianoni trauma új szempontokat alkalmazó feldolgozásához. Az elkészült adatbázisnak köszönhetően a hivatalos emlékezés tárgyai és formái mellett hangsúlyosan szerepelhetnek a privát emlékezés tárgyai is.

Az elkészült adatbázisnak köszönhetően a hivatalos emlékezés tárgyai és formái mellett hangsúlyosan szerepelhetnek a privát emlékezés tárgyai is.

A virtuális felület helyet biztosít a tematikához kapcsolódó tanulmányok számára is. Az online gyűjtemény részét képezik azok a publikációk, amelyek értelmezik a bemutatott tárgyi-dokumentum örökséget. Jelenleg 330 tárgy, dokumentum és fénykép található az online gyűjteményben, amely szabadon bővíthető és kiegészíthető. A bárki számára elérhető adatbázis egyik legfőbb előnye, hogy a látogatók különböző keresési feltételek szerint kutathatják a gyűjteményt. A felület struktúrája nyitott, és készen áll az új partnerek fogadására, valamint további elemek későbbi integrálására.

„Széles körű intézményi együttműködéssel, közös gondolkodással változhat a Trianonról, annak hatásáról mára kialakult kép.” – mondja Kemecsi Lajos főigazgató. „A trianoni békediktátum a magyar társadalmi átalakulás folyamatainak, történetének kiemelt jelentőségű eseménye, melynek hatása nyilvánvalóan befolyásolja napjaink viszonyait is. Meggyőződésem, hogy az adatbázist összefogással létrehozó múzeumok társadalmi szempontból értékes és fontos küldetést teljesítettek munkájukkal.” – teszi hozzá. A projekt sikeréhez a jelentős szakmai előkészítő munka mellett komoly digitalizálási, adatbeviteli, szerkesztési és informatikai-adatbázisfejlesztési feladatok társultak.

A Nemzeti Összetartozás Éve kapcsán a Néprajzi Múzeum Örökségvédelmi mintaprojekt a székelyföldi múzeumokban címmel egy határokon és intézményeken átnyúló projektet kezdeményezett.

Ennek a magyar nyelvterületen őrzött néprajzi gyűjtemények közös adatbázisa lehet. A projekt célja, hogy a résztvevő intézmények rendelkezzenek korszerű, digitalizált állományokat is tartalmazó, publikálási lehetőséggel bíró nyilvántartással. Ezek a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum.

A Néprajzi Múzeum munkatársai ezekben az erdélyi múzeumokban személyesen vettek részt a digitalizálásban. Mobil fotóstúdiót építettek a múzeum eszközeiből, és a gyakorlatban mutatták be és tanították meg a digitalizálási tevékenység lépéseit. A Néprajzi Múzeum felhőalapú és térítésmentes tárhelyszolgáltatást biztosít az együttműködésben résztvevő intézmények számára. Így a már digitalizált örökségi elemeket szakszerű és egységes rendszerben lehet megőrizni – például a Székely Nemzeti Múzeum XVII. századi püspöki palástját, a Botanika Gyűjtemény ritka préselt növényeit vagy a Haáz Rezső Múzeum 1848-as tisztekről készült fotográfiáit. Kemecsi Lajos szerint a projekt megvalósítása soklépcsős, a centenáriumi éven messze túlmutató feladat. Ami egyúttal a nemzeti kulturális örökség megőrzésének kiemelt jelentőségű eredménye lesz.

Az egyedülálló és hiánypótló program nem ér véget az emlékév lezárultával.

Kibontakozása révén soha korábban fel nem tárt múzeumi gyűjtemények válnak széleskörűen elérhetővé az elkövetkező időszakban.Previous Ökológiai gazdálkodás: Magyarország dinamikusan fejlődik
Next Mi történik, ha egy NASA űrhajós meghal az űrben?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × három =