Néprajzi Múzeum, hol tartunk most?


Néprajzi Múzeum, hol tartunk most?
Olvasási idő: 2 perc

Mozgalmas az ősz a Néprajzi Múzeumban.

Elérte legmagasabb pontját a Néprajzi Múzeum városligeti új épülete; melynek mintegy 60 százaléka a térszint alatt kap helyet. (A felszín feletti rész két, dombszerű szárnyra válik szét.) Az intézmény új animációs kisfilmje az épület különlegessége mellett bepillantást enged a megvalósítani tervezett látogatói élménybe is. A cél, hogy már ebben a fázisban el lehessen képzelni, milyen lesz bejárni az épületet, a transzparens tereket. A film különlegességét emellett a 3D szkennelt műtárgyak, valamint a drónfelvételek és az épületmodell összefűzése jelenti.

A fizikai megújulás mellett a Néprajzi Múzeum koncepcionális váltásra is készül, melynek meghatározó eleme az új állandó kiállítások létrehozása. Ez mérföldkőnek számít nem csak a Néprajzi Múzeum és a hazai néprajzi muzeológia, hanem a néprajztudomány történetében is. Novemberben a koncepciók részletes bemutatására, valamint hazai és nemzetközi szakmai körökben való megmérettetésére kerül sor az Útközben – En Route elnevezésű konferencián. (Teljes egészében online rendezik meg a szakemberek.) Az esemény példa nélküli szakmai párbeszédre ad lehetőséget. Az ingyenes és külön erre az alkalomra kialakított online felületen a Néprajzi Múzeum jövője iránt érdeklődők lehető legszélesebb körét érik majd el. A teljes program már elérhető a konferencia oldalán.

Félidőhöz érkezett a múzeum arculatának megújítására kiírt pályázat is, mely iránt a meghirdetés óta nagy az érdeklődés. Az intézmény a határidő lezárultáig, október végéig várja a pályamunkákat. A megjelenítés kapcsán megfogalmazott elvárások sorában kiemelik, hogy az arculat reflektáljon a Néprajzi Múzeum által képviselt értékekre, a magyar és nemzetközi etnográfiai gyűjteményekre és azok sokszínűségére, az intézmény által képviselt tudásra, valamint utaljon a helyre, annak speciális tematikájára, esetleg a sajátosan egyedi, új épületre.

Az ősz folyamán iskolások számára is pályázatot ír ki a Néprajzi Múzeum.

Az „Egy napom” elnevezésű felhívásban általános iskolás gyerekektől várnak fotósorozatot. 1936-ban Szöllősy Kálmán fotóművész, a magyaros stílus egyik mestere fotómontázst készített egy boldogi kislány napi teendőiről. A fényképekkel elmesélt kedves történetből, amely egy angol oktatási magazin számára készült, megismerhetjük egy átlagos hétköznap történéseit. Hogyan készül a kislány az iskolába, milyen az iskolai élet, mit csinál délután a ház körül, hogyan étkezik együtt a család. A múzeum célja, hogy ehhez hasonlóan 2020-ban is megörökítsék egy mai 10-14 éves gyermek egy napjának történetét. A legjellemzőbbeket pedig a készülő állandó kiállításhoz tartozó MÉTA interaktív térben is bemutassák. A pályázati kiírással és további részletekkel hamarosan jelentkezik a Néprajzi Múzeum.

Szintén a fiatalabb korosztályt célozza az új épületben mintegy 1000 négyzetméteren helyet kapó gyermek- és ifjúsági állandó kiállítás. Érdekessége, hogy ebben a kiállítótérben mindent ki lehet majd próbálni, sőt, a gyerekek akár a múzeumban is éjszakázhatnak. Ami a legfontosabb, hogy ebben a tárlatban ezért zömében műtárgymásolatok és demonstrációs tárgyak jelennek meg. A múzeum szakemberei már kiválasztották a tárgyakat, jelenleg a szövegek megírásán dolgoznak. Az általános iskolásokat megszólító felvezető kampány pedig novemberben indul. A muzeológusok első felvetése, hogyan kerülhet egy tárgy a múzeumba, milyen történeteket hordozhat egy műtárgy. A válaszokat, beérkezett anyagokat a közönséggel való kommunikáció és kampány során végig egy interaktív microsite-on osztja meg a Néprajzi Múzeum.Previous 45 pozitív hangú üzenet pandémia idejére
Next Hogyan lehet egy grönlandi luxus ásványvíz környezetszennyező?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 1 =