Hogyan lehet egy grönlandi luxus ásványvíz környezetszennyező?


Egy grönlandi luxus ásványvíz az év környezetszennyező terméke.
© Diego Balli / Alpen-Initiative
Olvasási idő: < 1 perc

A grönlandi gleccserekből kinyert luxus ásványvizet gyártó kanadai vállalat érdemelte ki az év legnagyobb környezetszennyezőjének járó „Ördög Köve” szégyendíjat.

Legalábbis a svájci Alpok Kezdeményezés nevű természetvédelmi aktivistákból álló csoport gondolja így. A Swissinfo online magazin híradása szerint a természetvédelmi csoport minden évben szavazást rendez, ahol a világ legabszurdabb kereskedelmi megoldásaira lehet voksolni. Az Alpok Kezdeményezés nevű csoport szerint idén összesen majdnem 6000 ember adta le szavazatát. Nagy többségük szerint a svájci Manor kereskedelmi lánc által értékesített „Berg” ásványvíz (az úgynevezett grönlandi luxus ásványvíz) lett a leginkább környezetszennyező.

 „Az olvadt grönlandi gleccserjeget 9600 km-en keresztül szállítják. Tekintettel az olvadó jégsapkákra, ez különösen cinikusan hangzik.” –  indokolta a díjazást a szervezet. A botrányos környezetvédelmi lánc a jég megolvasztásával kezdődik, a szállítással folytatódik  – ami  hozzájárul a globális felmelegedéshez, még több olvadást okozva – és végül a hihetetlen magas áron történő eladással zárul.

Az aktivisták szerint, a szállítás során a Berg ásványvíz 794 gramm szén-dioxidot is termel palackonként (750 ml). A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy Svájcban a vízcsap kinyitásával is kiváló minőségű vízhez lehet jutni.

A bázeli Manor kiskereskedelmi üzletlánc a botrány után úgy döntött, hogy az év végéig visszavonja az ásványvizeket. Mindezek mellett azt is bejelentették, hogy a regionális és országos vizekre fognak koncentrálni.

„Nagyon komolyan vesszük az ügyfelek visszajelzéseit” – mondta Pascal Kraak, a vállalat élelmiszeripari ágazatának igazgatója.

A történethez hozzátartozik a svájci vásárlók tájékozatlansága is. Ők pusztán sznobizmusból a grönlandi luxus ásványvíz palackjáért majdnem 5000 Ft-ot fizettek, azért, hogy egy súlyosan környezetszennyező terméket ihassanak. Ha jobban elolvassák a luxus ásványvíz tartalmát láthatták volna, hogy semmi olyan nincs benne, ami egy mezei ásványvízből hiányozna. Ráadásul az még a bolygót sem károsítja annyira.Previous Néprajzi Múzeum, hol tartunk most?
Next Big Data és a következő generációs memóriák

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 5 =