Hazai 3D-nyomtatott robotkart építettek


Hazai 3D-nyomtatott robotkart építettek
Olvasási idő: < 1 perc

3D-nyomtatott robotkart építettek a SZTAKI fejlesztői és kutatói.

Négyrészes videósorozat készült az ELKH SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának munkatársai által épített, 3D-nyomtatott robotkarról. Az elsősorban oktatási célra fejlesztett robotkar a SZTAKI SmartFactory laborjában talált otthonra.

A robotkart Abai Kristóf (rendszerfejlesztő mérnök), Keszthelyi Zsóka (szoftverfejlesztő) és Beregi Richárd (kutatómérnök) készítette. A videósorozat, ami a fejlesztés lépéseit részletezi is az ő munkájuk, Az első részben a már összeszerelt robotkar előtt beszélnek arról, hogy miért pont egy 3D-nyomtatott robot előállítását tűzték ki célul, illetve milyen kihívásokkal, problémákkal szembesültek, és hogyan oldották meg ezeket.

A második részben az építők a robot megfogóját szerelik össze, amely apró, 3D-nyomtatott alkatrészekből és csavarokból áll.

Ezt követi a vezetékezésről és a kar – egyébként szintén egytől egyig nyomtatott – alkatrészeinek összeállításáról szóló harmadik rész. 

Majd a negyedik, záró epizód következik, amelyben a már funkciókész robotkar működtetése és SmartFactory rendszerben elfoglalt szerepköre a fő téma.

A sorozatban szó esik arról is, mennyire bonyolult egy robotkar előállítása, illetve miért nem biztos, hogy egy ingyenesen elérhető tervrajz minden elvárásnak eleget tud tenni. A videókból kiderül az is, hogy mennyibe kerül a 3D-nyomtatott robotkar előállítása, mi mindenre jó, mik a korlátai és miért pont ezzel a viszonylag új gyártási eljárással készült el.Previous Megkezdték látványos násztáncukat a búbos vöcsök párok
Next Életbiztosítással a világjárvány idején

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − 1 =