Megkezdték látványos násztáncukat a búbos vöcsök párok


Megkezdték látványos násztáncukat a búbos vöcsök párok
Olvasási idő: 2 perc

Megkezdték látványos násztáncukat a búbos vöcsök (Podiceps cristatus) párok a Kis-Balatonon.

A búbos vöcsök Magyarország legnagyobb és védett vöcsökfaja, melynek gyönyörű nászruhában eljárt látványos násztánc szertartása van. A szertartás először csak úszkálással kezdődik a vízen, egymással ellentétes irányban, majd egyszer csak a hím és a tojó kitárják szép, vörösesbarna tollgallérjukat és szarvacskára emlékezettő bóbitájukat és lebuknak a vízfelszín alá, hogy a csőrükben a felszínre hozott növényi részekkel kiemelkedve a vízfelszín tetejére, begyüket egymásnak feszítve táncoljanak. A násztánc pár perces, de természetfilmbe illő.

Miklós Marianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa hozzáteszi, hogy a madárvilágban nem egyedi eset, az ilyen udvarlási szokás. Vannak fajok, amelyeknél, ahogy a búbos vöcsköknél is, látványos elemekkel tűzdelt nászt lehet megfigyelni. Vannak, akiknél kevésbé látványos az udvarlás. A hazánkban előforduló fajok közül például a túzokok (Otis tarda) násza, a dürgés is kifejezetten látványos, vagy a pajzsos cankók (Philomachus pugnax) esetében a hímek párviadala a tojók előtt. Külföldi fajok közül az egyik legismertebb és legszebb násztánccal a rózsás flamingók (Phoenicopterus roseus) büszkélkedhetnek, akik balerina módjára táncolnak a vízen, így udvarolva egymásnak.

A búbos vöcskök násztánca páronként változik, de minden esetben látványos.

A násztánc eljárása során megtörténik a párválasztás és a madarak építeni kezdik utódaik számára a fészket. Az úszó fészket általában a sűrű növényzetben valamely holtág, mocsár vagy más állóvíz felszínén nádból, gyékényből, hínárból és más vízinövényekből állítják össze. A pár a fészek körül kisebb revírt, azaz a fajtársakkal szemben is védett területet tart fenn. Ebbe a gondosan óvott fészekbe tojja a tojó az 5-7, eredetileg kékeszöld, később a rothadó növényektől sárgásbarnává színeződő tojást, amelyek 19-20 nap alatt kelnek ki. Mindkét szülő részt vesz a költésben, majd a velük tartó fiókák etetésében is.

A kicsinyek védelme érdekében gyakran hátukra veszik őket a szüleik, és így úsznak együtt. De a fiókák már kezdetektől fogva jól úsznak és buknak. A fiókák 20-30 nap múlva kezdenek önállósodni, de a család még jó ideig együtt marad.Previous A szintetikus glutén jelenthet megoldást az érzékenyek számára
Next Hazai 3D-nyomtatott robotkart építettek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =