Balkezes élet és balkezesek világnapja


Balkezes élet és balkezesek világnapja
Olvasási idő: 2 perc

1976-ban a balkezesek hátrányos megkülönböztetésére szerették volna felhívni a figyelmet azok, akik megtartották a balkezesek első világnapját.

Mégis egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án irányul a figyelem a Föld népességének csaknem 15%-át kitevő balkezesekre. Azaz augusztus 13-án, a balkezes élet kerül középpontba, hiszen a jobbkezesek az év többi napján általában mindig és minden szempontból előnyben részesülnek. A mindennapi használatra szánt leggyakoribb tárgyak túlnyomó többsége is a jobbkezeseket részesíti előnyben. Viszont egy „jobbkezes” világban a legtermészetesebb elfoglaltságok, tevékenységek is okozhatnak komoly nehézségeket balkezesek számára. Például íráskor a balkezeseknek balról jobbra haladva kell mozgatni a kezüket, ami a tinta, vagy az írószer nyomainak elmaszatolásával járhat!

De van jó hír is! A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala olyan hétköznapi balkezes találmányokra irányította a figyelmet, mint Kaucsics Sándor balkezes számítógép-billentyűzete, vagy az Anything Left Handed vonalzója. Ezek a találmányok ráadásul olyanok, ahol a feltalálók nem csak innovatívak voltak, de figyeltek arra is, hogy levédessék az újításaikat.

Kaucsics Sándor 2006-ban nyújtotta be balkezes számítógép-billentyűzet szabadalmi bejelentését, ami a billentyűzet gombkiosztását fordította meg. A numerikus billentyűzet, a nyilak, valamint az olyan parancsgombok, mint például a beillesztés és a törlés a baloldalra kerültek. A Logitech 2006-ban dobta piacra az első balkezes egerét, az MX610-et, azóta több gyártó is tervezett ergonomikus, balkezes egeret.

A balkezesség kevésbé mondható örökletes tulajdonságnak, mint például a magasság vagy az intelligencia.

Még az azonos génekkel rendelkező ikrek között is eltérő lehet, kinek, melyik keze a domináns. A balkezesek számára a vonalzó használata sem könnyű művelet. Éppen ezért forgalmaz a brit Anything Left Handed olyan vonalzókat, ahol a számokat jobbról balra haladva tudják leolvasni a balkezes emberek. Hasonló célt szolgál a FastCap mérőszalagja is, ami kifejezetten balkezeseknek készült, így nekik sem kell fejjel lefelé leolvasni a számokat.

Sokak szerint a konyhában is nagy megpróbáltatások elé néznek. Már a konzervek és befőttek kinyitása is nehézséget okozhat. Az éttermekben is általában a jobbkezesek számára terítenek, ezért minden evőeszköz pont fordítva van elhelyezve. 2011-ben, az Európai Szabadalmi Hivatalban jegyeztek be olyan késkészletet, aminek darabjait balkezes kontúrprofillal tervezték meg. De van már szabadalmaztatott balkezes konzervnyitó is. A svájci edénygyártó-cég, a Kuhn Rikon egyik legnépszerűbb terméke ez az ergonomikus konzervnyitó, amit a jobb- és balkezesek egyaránt kényelmesen tudnak használni. Szerencsére a kerti szerszámok között is van már sok balkezes.

Ma már az óvodákban és iskolákban sem szoktatják át a balkezes gyerekeket a jobbkéz-használatra, de a történelem során volt, amikor egyenesen üldözték őket (I. Péter cár). A középkorban a katolikusok azt hitték, hogy a balkezesség az ördög vagy a boszorkányság jele. A japán kultúrában is úgy tartják, hogy balkezesnek lenni átok vagy rossz előjel. Régebben csak az erőszakos átszoktatás volt a divat. Bár egyre több balkezes tárgy áll a rendelkezésükre a balkezeseket, a statisztikák szerint, nagyobb eséllyel érheti baleset. Sok híres balkezes volt a történelem során, sok mendemonda kering még a balkezesekről, viszont kevés az igazán tudományos tény.Previous Az érzékeny gyomrú kutyák étrendje – Gabonamentes tápok
Next Weboldal készítés árak: Mit érdemes tudni?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + tizenkilenc =