Miért előnyösebb balkezesnek lenni a sportban?


Miért előnyösebb balkezesnek lenni a sportban?
Olvasási idő: < 1 perc

Német kutatók szerint előnyösebb a balkezesség és a ballábasság az asztalitenisz, a baseball és a krikett játékosai körében. 

Az adatok azt mutatják, hogy minél nagyobb az idő szorítása egy sportágban, annál nagyobb benne a baloldalasok aránya. A németországi Oldenburgi Egyetem Florian Loffing vezette kutatócsoportja szerint a balkezesség azokban az interaktív sportágakban jelent komoly előnyt, ahol nagy szerepe van az időnek (asztalitenisz, krikett), mert a balkezesek mozdulatai idegennek hatnak a jobbkezes ellenfelek szemében és nincs idő alkalmazkodni hozzájuk.

Ugyan a populáció 10-13 százaléka balkezes-ballábas, régi megfigyelés, hogy egyes interaktív labdajátékok elitjében ennél jóval nagyobb az arány. Korábbi kutatások egy sor lehetséges magyarázattal álltak elő, köztük azzal, hogy a balkezeseknek jobbak a két agyfélteke közötti kapcsolatai. Loffing és kollégái összegyűjtötték a tollaslabda, a squash, a tenisz, az asztalitenisz, a krikett és a baseball legjobb 100 játékosának adatait a 2009 és 2014 közötti időszakból. Először azt vizsgálták, milyen arányban fordulnak elő balkezesek az egyes sportágak elitjében: a férfiaknál a baseball dobójátékosai között több mint 30, a tollaslabdában kevesebb mint 13, a squashban 8,7 százalék volt a balkezesek aránya. A nőknél a legjobb asztaliteniszezők több mint 19 százaléka volt balkezes, míg a teniszezőknek kevesebb mint 8, a tollaslabdázóknak 8,4 százaléka.

Ezután megvizsgálták, mennyire „szorít az idő” az egyes labdasportokban, például mennyi idő telik el, amíg a labda az egyik ütőtől a másikig elér. Az adatok alapján az idő leginkább a baseballnál, a krikettnél és az asztalitenisznél szorongatta a játékosokat, ez pedig megfelelt a balkezes élsportolók előfordulási rangsorának, tehát megállapították, hogy a kulcsszerepet az idő játssza. Minél rövidebb, az ellenfél annál kevésbé tud felkészülni a meglepő balkezes mozdulatra.Previous A púposhátú delfin szerelme
Next A Sivelucs vulkán újra aktív

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =