Ígéretes eredmény egyfajta agydaganat kezelésére


Ígéretes eredmény egyfajta agydaganat kezelésére
Olvasási idő: 2 perc

A ketogén étrend és egy daganatellenes gyógyszer együttes alkalmazásából álló újfajta rákellenes kezelési módszer ígéretes kísérleti eredményeket hozott.

Dr. Christos Chinopoulos, az Orvosi Biokémiai Intézet docense arról tájékoztatott, hogy a Semmelweis Egyetem elsősorban a vizsgálat alapkutatási részében vállalt szerepet. A cél, hogy az agydaganat egy agresszív típusa, a glioblasztóma kezelésére találjanak az eddigieknél hatékonyabb terápiát.

A kutatás során a kalóriacsökkentett ketogén, azaz magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendet kombináltak a kutatók egy létező, anyagcserére ható tumorellenes antibiotikum alkalmazásával. Azt találták, hogy jelentősen megnőtt a kísérletben vizsgált laboratóriumi állatok élettartama.

A glioblasztóma egy olyan agresszív típusa az agydaganatoknak, ami eddig ellenállt a hatékony kezeléseknek. A tumor növekedését két energiaforrás táplálja: a glükóz, ami egy szénhidrát, valamint a glutamin, ami egy aminosav. Bár korábban külön-külön már alkalmazták a két terápiát, azt találták, hogy együttes alkalmazásuknak erős szinergikus hatása van ezeknek az energiaforrásoknak az elfojtására, azaz a tumor növekedésének megállítására. A glioblasztóma hatékony kezelése nagy előrelépés lenne, mivel a jelenlegi kezelési protokoll alkalmazása (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) esetében csupán 16 hónap a betegek átlagos várható élettartama, és a kezelés gyakran súlyos mellékhatásokkal is jár.

A kutatás során más pozitív eredmények is születtek.

A ketogén étrend hatására a gyógyszer hatóanyaga könnyebben jutott át a vér-agy gáton, ami az agyat védi a sérülésektől és egyéb beavatkozásoktól. Ezen alapesetben a gyógyszerek nehezen hatolnak át. A könnyebb átjutás azt jelenti, hogy kisebb adag is elég a gyógyszerből hogy kifejtse a hatását. Ennek köszönhetően a mellékhatások is csökkennek. A preklinikai fázisban lévő kísérletek során alkalmazott kezelés – azon kívül, hogy tumorsejteket pusztított el – a betegség tüneteit is visszafordította, csökkentve az ödémát, a vérzést és a gyulladást.

A nemzetközi együttműködésben megvalósult kutatás során a Semmelweis Egyetem annak felderítésén és megértésén dolgozott molekuláris szinten, hogy miért hatásos ez a speciális étrend-gyógyszer kezelési stratégia. Magyarországon van lehetőség ketogén étrend alkalmazására a betegek kezelése során. De csak a kemoterápiával és a sugárterápiával együttesen, azaz a tumorellenes gyógyszert ebben az esetben nem lehet használni.

Dr. Christos Chinopoulos hangsúlyozta: a kutatás jelenleg korai, preklinikai fázisban van. Évekre vagyunk még attól, hogy a teljes kezelést alkalmazni tudjuk az agydaganat problémái során. Nagyon korlátozott számban egyes országokban (pl. Dél-Korea, Törökország és Egyiptom) ugyanakkor már van példa a humán használatra is.Previous Mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülék
Next Nanomedicinás kapszula

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + 15 =