Tudta-e, 440 olyan fafaj van, aminek kevesebb mint 50 egyede maradt?


Tudta-e 440 olyan fafaj van, aminek kevesebb mint 50 egyede maradt?
Olvasási idő: 2 perc

A világ fafajai közül 30%-ot a kihalás veszélye fenyeget.

A Global Tree Assessment keretében világszerte intenzív kutatást végeztek az elmúlt öt évben, hogy összegyűjtsék a kihalás kockázatával kapcsolatos információkat 58 497 fafajról. Ma már tudjuk, hogy a fafajok 30%-át a kihalás fenyegeti és legalább 142 fafajt kihaltként számon tartott. A fafajokat fenyegető fő veszélyek az erdőirtás, a mezőgazdasági terület növelése és az élőhelyek elvesztésének egyéb formái, a fa és egyéb termékek közvetlen kiaknázása, valamint az invazív kártevők és betegségek terjedése. De az éghajlatváltozásnak is egyértelműen mérhető hatása van. Egy-egy spaciális fafaj is sokat tesz.

Bár a fák ökológiai, kulturális és gazdasági szempontból is létfontosságúak, mostanáig komoly hiányosságok voltak a fák sokféleségének ismerete terén. Értjük ezalatt az elterjedést, a védettségi állapotot is. A fák sokfélesége egyenlőtlenül oszlik el az egész világon. A fafajok legnagyobb számban (23 631 fafajt Közép- és Dél-Amerikában találhatóak, ezt követi Délkelet-Ázsia és Afrika többi trópusi régiója. De a veszélyeztetett fajok legnagyobb aránya is a trópusi térségben található. Afrika, amely magában foglalja Madagaszkárt, az egyik olyan hely, ahol a legmagasabb szintű veszélyeztetettség van. A mérsékelt égövi övezetek Európa, Ázsia és Észak-Amerika az a hely, ahol viszonylag alacsony a fadiverzitás és itt a legalacsonyabb a kihalással fenyegetett fafajok aránya.

A világ fafelmérését az utóbbi öt évben 60 intézmény és több mint 500 szakértő bevonásával végezték.  A felmérésről a fő szervező a Botanikus Kertek Világszövetsége (BGCI, Botanic Gardens Conservation International) adott ki összefoglalót. A vizsgálat eredményeként elindították a GlobalTree portált, ahol az erdészetet, természetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet segítő információkat lehet találni.

Ma a szárazföldek 31%-át borítja erdő, de sokan még mindig a fa alapanyag forrásaként tekintenek a fákra, pedig megszámlálhatatlan élőlénynek nyújtanak életteret. A fakitermelés világszerte az erdők eltűnéséhez vezet, illetve gazdaságosnak tekintett, gyorsan fejlődő fajokkal ültetik be az erdők helyét, ami nem pótolja az eredeti növényzetet és elszegényíti a környezetet.

A fák második leggyakoribb használata, a globális faértékelés során rögzítetek szerint, gyógyászati ​​célra szolgál.

Gyógyszer készül bizonyos fákból, kéregből, gyökerekből, levelekből készült kivonatok, illetve virágok, gyümölcsök vagy magvak segítségével. Alapvető fontosságú az emberek millióinak jóléte. Az összes fa 10%-a (közel 6000 fafaj) gyógyászati ​​vagy parfümipari felhasználásra kerül. E fajok némelyike ​​óriási értéket képvisel a nemzetközi kereskedelemben. Ráadásul az említett szerteágazó kapcsolat miatt az erdő pusztulása rengeteg más élőlényt ránt magával, így teljes ökoszisztémák kerülnek veszélybe. Főként az emberi tevékenység vezet a hirtelen ökoszisztéma-összeomláshoz, ami azt jelenti, hogy a sérült természeti rendszert egy másik, fajokban szegényebb rendszer váltja fel, általában helyrehozhatatlanul. Többé-kevésbé természetes eredetű is lehet ez a veszély, mint például a hatalmas kaliforniai, ausztráliai, indonéziai erdőtüzek az utóbbi években. 

A kihalással fenyegetett élőlényeket számba vevő Vörös Könyvben már veszélyeztetett ökoszisztémák is szerepelnek, például az Ausztráliához tartozó Lord Howe-szigetcsoport mohás köderdeje vagy Szenegál és Mauritánia akáciaerdői vagy az agarfa, amely értése parfümipari alapanyag.

Szerencsére folyamatosan erősödnek a természetvédelmi törekvések, ma a szárazföldek több mint 15%-a élvez valamilyen védettséget. A legjobb módszer a helyi erdők és az összes fafaj szigorú védelme, de a botanikus kertek, magbankok is fontos őrzői ezeknek a növényeknek. Ma az ismert fafajok harmada megtalálható legalább egy botanikus kertben.Previous Ómagyar Mária-siralom – programajánló a Győri Könyvszalonra
Next Animáció és programozás – könnyebb, mint gondolnád!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − 11 =