Ősztől kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás


Bárányhimlő - Újabb oltás lett kötelező, ezzel 12-re nőtt az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma Magyarországon.
Olvasási idő: 2 perc

Újabb oltás lett kötelező, ezzel 12-re nőtt az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma Magyarországon.

Évek óta a késő őszi-téli időszak egyik leggyakoribb betegsége a varicella zoster vírus okozta bárányhimlő, amely a statisztikák szerint a 2–8 évesek között fordul elő a legtöbbször. A 10–21 napos lappangási idővel kialakuló kór alattomos: a beteg a kiütések megjelenése előtt már 1–2 nappal fertőz és hozzájárul a tömeges megbetegedések kialakulásához.

Ráadásul a varicella rendkívül virulens: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez elég 15–20 percet közös helyiségben – például óvodai csoportban – eltölteni a beteggel. A védőoltással nem védett gyermekek ilyenkor nagy eséllyel elkapják a fertőzést. A teljes védettséghez két oltásra van szükség. (A második oltást az első oltást követő 4-6 hét múlva lehet beadni.)

A vakcinát a gyerekeknek 13 és 16 hónapos korban kell megkapniuk a teljes védettséghez. A Nemzeti Népegészségügyi Központ statisztikája szerint tavaly 24 ezer bárányhimlős fertőzést jelentettek. Míg 2017-ben 33 ezret, 2016-ban 38 ezret, 2015-ben 42 ezret, 2014-ben pedig 29 ezret.

A bárányhimlő oltásásának kötelezővé tételét az orvosok üdvözölték,

de kezdeményezték, hogy az oltási időpontokat rugalmasabban állapítsa meg a tiszti főorvos. Jelen pillanatban a gyermekek születésüket követően rögtön, aztán 2, 3, 4, majd 12, 13, 15, 16 és 18 hónaposan is kapnak oltást. Másfél éves korig ezután nem hatszor, hanem nyolcszor kell majd kötelező oltások miatt orvoshoz menni. Ez sem a gyereknek, sem a szülőnek, sem pedig az amúgy is leterhelt orvosoknak nem jó.

Ezen felül még akkor is fel kell keresni a rendelőt, ha a szülő valamely választható védőoltást is szeretne beadatni gyermekének. De a hatóság egyelőre nem változtatott az eredetileg meghatározott oltási renden. Így szeptemberben, októberben és novemberben azok részesülnek védőoltásban, akik ekkor 13 hónaposak, míg decemberben már a 13 és 16 hónaposok is kapnak oltást.

Magyarországon a szakemberek szerint a legkorszerűbb oltóanyagokkal oltanak. A 2,5 millió adag védőoltás beadása során mindössze 179 oltási reakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett a hatósághoz.Previous Európa legnagyobb sugárvédelmi konferenciája lesz hazánkban
Next Jövevényfajok a hazai vizekben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 4 =