Európa legnagyobb sugárvédelmi konferenciája lesz hazánkban


Szoros versenyben Magyarország nyerte el a rendezés jogát a négy évente megrendelésre kerülő európai sugárvédelmi konferenciának.
Olvasási idő: < 1 perc

Szoros versenyben Magyarország nyerte el a rendezés jogát a négyévente megrendezett európai sugárvédelmi konferenciának.

A rendezés jogáról a Nemzetközi Sugárvédelmi Szervezet (IRPA) valamennyi európai tagországának képviselője szavazhatott a Hágában megrendezett 5. európai IRPA konferencián. Magyarország mellett Spanyolország és Ausztria is pályázott a rendezés jogára. Így várhatóan több mint ezer külföldi kutató fog 2022. május 30-tól június 5-ig a Budapest Kongresszusi Központban eszmecserét folytatni a sugárzás elleni védekezésről.

A szavazás előtt Ausztria visszalépett Magyarország javára,

ennek is köszönhető, hogy a hazai kezdeményezés 12:9 arányban megnyerte a szavazást a spanyol pályázattal szemben.

Az utóbbi időben a sugárvédelem jelentős figyelmet kapott. A budapesti konferencia jelmondata: „Radiation Protection for Everyone”. Ez annyit jelent, hogy sugárvédelem mindenkinek. Ezért a szervezők azt tervezik, hogy online közvetítés formájában a nagyközönség számára is elérhetővé tesznek olyan előadásokat, amelyek sokakat érdekelhetnek. Így a tradicionális nukleáris és radioaktív sugárvédelmi témák mellett, a nem ionizáló sugárzás elleni védelemnek (mobil telefon, 5G hálózatok) külön szekciót biztosítanak a szervezők.  

A konferencia alatt bonyolítják le az Ifjú Kutatók Versenyét is. A helyi szervezők bíznak benne, hogy a rendezvény népszerű lesz a fiatalok körében és végre sikerül magyar „Európa bajnokot” hirdetni ezen a tudományos megmérettetésen. 

A helyi szervezőbizottságban képviselteti magát az MVM Paksi Atomerőmű, a Semmelweis Egyetem, az Országos Atomenergia hivatal, a Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont, a GAMMA Zrt., az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet és az Országos Onkológiai Intézet szakemberei.Previous A Jupiter különös magja
Next Ősztől kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás

2 hozzászólás

  1. Civin Vilmos
    2019/08/22
    Válasz

    A konferenciát valószínűleg megrendezik és nem megrendelik és ha lehet, ne használjuk a „megrendezésre kerül” fordulatot, hiszen éppen arra lehetünk büszkék, hogy mi rendezzük meg, tehát eszünk ágában sincs titkolni a rendező kilétét.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 6 =