Az 5G internet


Az 5G internet még gyorsabb kapcsolódást tesz lehetővé.
Olvasási idő: 2 perc

Az 5G internet korszaka lassan bekúszik a mindennapjainkba. Az új technológia megnyitja az utat, olyan eszközök és lehetőségek előtt, amit jó ideig tudományos fantasztikumnak véltünk.

Cikkünkben bemutatjuk a mobilinternet történetét és a jelenleg legfontosabb tudnivalókat az 5G internetről.

A mobilinternet fejlődése

Az 5G internet is valószínűleg egy ilyen jelként jelenik majd meg.Ahhoz, hogy megértsük mit jelent az 5G internet, először is érdemes megismernünk a mobilinternet fejlődését és az azt fémjelező rövidítéseket. A mobiltelefonok legfelső vékony sávjából sokak számára ismerős lehet a „G” jel, ami a GPRS rövidítésből ered. Ez a General Packet Radio Service-t jelenti, ami magyarul Általános Csomagkapcsolt Rádió Szolgáltatás. A csomagkapcsolás lényege, hogy az adat darabokra bontva mozog két (internetes kommunikációra képes) eszköz között. Minden csomag kap egy címzést és különböző útvonalakon is haladhatnak az információdarabok, nincs egy állandó út a két pont között.

A szám a „G” betű előtt a generáció sorszáma. Az 1G még a 80-as években használt analóg technikára utal. A 2G egy 1991-es technológia, ami az SMS és MMS küldést tette lehetővé. A 3G 2001-ben indult el és az okostelefonok elterjedése miatt jelentős. Igazából egy gyűjtőnév kijelzése többek szerint készülékenként változik. 3G-vel a böngészést, az internetkapcsolatot igénylő mobilos játékot, a skype-olást és a YouTube-videók megtekintését is könnyen kivitelezhetjük. A 4G az előzőek továbbfejlesztett verziója, amely nagy kapacitású, nagy adatátviteli sebességű és jelenleg a legfejlettebb, legkorszerűbb mobiltávközlési rendszer, ami 2009-ben lépett életbe.

Egy másik technológia az „E” betűvel rövidített EDGE, azaz Enhanced Data Rates for GSM Evolution. Magyarra „Megnövelt Adatátviteli Sebesség a GSM Fejlődéséért”-ként fordítható. Ez a 2G és 3G között áll sebességét tekintve, ezért 2.5G-nek is szokták nevezni. A GPRS rendszer az alapja, de háromszor gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé.

Találkozhatunk „H” betűvel is a telefon felső részében. Ez a HSPA, High Speed Packet Access, magyarul Nagy Sebességű Csomag Elérés jele és a 3G egy fejlettebb változatát jelöli. Ennek is van egy fejlesztése a HSDPA, ami a High Speed Downlink Packet Access, vagyis Nagy Sebességű Le- és Feltöltésű Csomag Elérés (HSPA+). Itt a letöltések a néhány száz helyett már néhány ezer kbit/s sebességgel történhetnek.

Összegezve: régebben évről évre egyre nagyobb sebességgel küldhettünk adatokat az eszközök között és a fejlesztéseknek volt más, nem „G” jellel ellátott iránya is. Jelenleg egy nagyvárosban járva a telefonunk számára elérhető leggyorsabb kapcsolat a 4G, de egy lakatlan, üres területen csak lassabb technológiákat tudunk kihasználni általában. Vagy leginkább semmit.

Az 5G internet

Az 5G internet várhatóan 2020-ban lesz elérhető.Igazából a 4G internet is már elég gyors. Még egy olyan embernek is, aki éjjel-nappal a mobiltelefonját használja. Az 5G internet fejlesztésének legérdekesebb és leglényegesebb pontja, hogy sci-fi-be illő technológiáknak nyit kaput.

Egy egész filmet letölthetünk pár másodperc alatt, élőben nézhetünk videókat Full HD vagy 4K minőségben és használhatunk videochat-et ugyanilyen formában. Sőt, az 5G-vel a holografikus videotechnológia is lehetségessé válik. Az 5G internet a virtuális valóság frontján is nagy áttörést jelenthet, mivel elég gyors ahhoz, hogy a nagyobb virtuális tereket is könnyedén megjelenítsük, letöltsük. A vezető nélküli járművek számára is meghatározó lehet a jövőben a gyors internet. Ez könnyen megérthető, ha belegondolunk abba, hogy két járműnek, amelyeknek akár 100 km/h sebességnél is kommunikálniuk kell egymással, minden pillanat számít.

A tervek szerint 2018-ban lesznek kísérletek az 5G hálózat létrehozására és 2020-ban várható az első kereskedelmi használatra kész rendszer.Previous Eltérő DNS-szakaszok kínai és európai emberek bélflórájában
Next Sikerrel becsült csillagközi távolság

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 1 =