Problémás internethasználat?


Problémás internethasználat?
Olvasási idő: 2 perc

Egyedülálló európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával. Célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére.

Becslések szerint a világ lakosságának 10-17%-át érinti a problémás internethasználat. Számos online tevékenység – videójátékozás, az online szerencsejátékozás, a pornográf tartalmak nézése vagy a közösségi hálózatok használata –, illetve a felettük való kontroll elvesztése problémákat okoz az egyéneknek és családjaiknak. Ezek közül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szerencsejáték-használati zavart, a videójáték-használati zavart, illetve a kényszeres szexuális viselkedészavart hivatalosan is mentális zavarnak tekinti.

A most induló nemzetközi program a szülőket, gondviselőket, tanárokat és egészségügyi szakembereket támogatja majd a problémás internethasználat kockázatainak azonosításában, illetve annak megértésében, hogy milyen veszélyekkel járnak. A projektvezető, Naomi A. Fineberg, a University of Hertfordshire professzorának tájékoztatása szerint, a fiatalok napi online tevékenységét, szokásait egy mobilalkalmazás segítségével vizsgálják majd.

Az érintett korosztály tagjait közvetlenül is bevonják a mobilalkalmazás fejlesztésébe és a kutatási folyamatba.

Európa-szerte összesen több ezer tinédzsert toboroznak iskolákon keresztül, hogy megtudják, hogyan használják a fiatalok az internetet, és ez hogyan függ össze a jóllétükkel. Magyarországon három iskola – az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium és a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – tanárai és diákjai működnek közre a projekt megvalósításában. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói (Demetrovics Zsolt, Felvinczi Katalin és Czakó Andrea) is részt vesznek.

A felmérést követően a szakértők megfogalmazzák az egészségesebb internethasználat irányelveit. Továbbá meghatározzák, hogy a viselkedésbeli változások hogyan csökkenthetik a kockázatokat, és hogyan akadályozhatják meg a problémás internethasználat kialakulását.

„Célunk, hogy szilárd tudományos bizonyítékokon alapuló globális politikai ajánlásokat fogalmazzunk meg az problémás internethasználat kezelésére” – hangsúlyozza Dr. Jose M. Menchon professzor, a projekt Társadalmi és Politikai Változások munkacsoportját vezető kutató.Previous ProSuli, tanároknak szóló pályázat
Next Neuroedukáció, neuropedagógia – Az elme tanulásának kulcsai

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 5 =