Inkontinencia – a férfiak is veszélyben vannak


Vizeletvesztés, Inkontinencia – a férfiak is veszélyben vannak
Olvasási idő: 2 perc

Az inkontinencia az akaratlan vizeletvesztést jelenti és széles körben ismert egészségügyi probléma.

Tünetei az érintett számára komoly akadályt jelentenek a mindennapi életben. A vizelet csepegésével járó panaszok a férfiakat ugyanúgy érintik, mint a nőket. Magyarországon összesen mintegy 6-700 000 olyan ember él, aki enyhe vagy középsúlyos vizeletvesztéssel küzd. Ezeknek az embereknek 25 százaléka férfi. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint 90 százalékuk, azaz olyan 135-160 000 fő, nem keresi fel orvosát a panaszokkal. Pedig a tünetek megjelenése esetén fontos orvoshoz fordulni a kiváltó okok mielőbbi tisztázása és a diszkomfort érzést okozó tünetek megoldás érdekében.

Ahhoz, hogy a vizelet ürítése megfelelően működjön, és a vizelet a húgyhólyagban maradjon, az izmaink és az idegrendszer összehangolt működése szükséges. Ezt a folyamatot azonban számos tényező befolyásolhatja, ami végül az inkontinencia problémájához vezethet.

Férfiaknál az inkontinencia egyik kiváltó oka lehet a prosztatamegnagyobbodás.

Kevesen tudják, hogy a prosztata mérete az életkor előrehaladtával növekszik. Míg 20 évesen mindössze diónyi, 60 éves korra már citrom nagyságú is lehet. Mérete pedig megakadályozza a vizelet elfolyását. Ha a húgyhólyag nem tud rendesen kiürülni, a folyamatos telítődés túlfolyást okoz. Az így kialakult nyomás pedig már elegendő ahhoz, hogy a meggyengült záróizmokon keresztül a vizelet akaratlanul távozzon.

Az inkontinenciát okozhatja a prosztata műtét utáni köhögés, tüsszentés, de kiválthatja a mozgásszegény életmód vagy az elhízás is. Emellett a cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelniük, mivel az ő esetükben az inkontinencia megjelenése állapotuk romlását, szövődményt jelezhet.

Férfiak esetében a vizelettartási probléma minden esetben kivizsgálást igényel, hiszen a prosztata problémákon túl akár komolyabb – kismedencei, alsó bélszakaszt érintő – betegségek is okozhatják. Ezek mielőbbi felismerése különösen fontos, mivel kezelésük megkezdésében az időtényező jelentős, akár a beteg életkilátásait is befolyásolja. Tehát, ha valaki vizeletszivárgást észlel, mindenképpen keresse fel háziorvosát, aki segít kideríteni az okokat és kiválasztani a megfelelő kezelést.

Hogyan lehet segíteni a problémán? Az egyik a dohányzásról való leszokás. Emellett fontos az egészséges testsúly megőrzése, illetve túlsúly esetén a fogyás. A gátizomtorna a férfiak számára is ajánlott, amihez már kifejezetten férfiak számára kialakított tornasor is létezik. A tünetek mérséklésében a vízhajtó hatású italok, például a kávé és alkohol fogyasztásának csökkentése, valamint a fűszermentes étkezés is segíthet.

A tünetek okozta diszkomfort érzés a megfelelően kiválasztott védőeszközzel csökkenthető. Ma már számos olyan megoldás létezik, amelyek kifejezetten férfiak számára készültek, így tökéletesen illeszkednek, megfelelő védelmet és diszkréciót nyújtva. Fontos, hogy ezek kiválasztáskor mindenképpen figyelembe kell venni a vizeletvesztés, vizeletszivárgás mértékét, és megfelelő nedvszívó képességgel rendelkező terméket kell választani, amelyben a háziorvos vagy urológus szintén segíthet.Previous Tojásfestés – húsvéti hagyomány
Next Öko- és biocímkék – tudatos vásárló

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 13 =