Nem is egészséges a vörösbor és az étcsokoládé?


vörösbor
Olvasási idő: 2 perc

A vörösbor talán mégsem olyan jó, mint ahogyan azt elsőre gondoltuk, mondják a tudósok,

vörösborakik tanulmányozták az értékes nedű összetevőjét, mely állítólag az egészségért felelős. Egy amerikaiakból álló kutatócsoport, csaknem 800, a Chianti elnevezésű olasz régióban élő lakos egészségi állapotát követte nyomon, hogy megállapíthassák a vörösbor egyik legfontosabb alkotóelemeként számon tartott rezveratrol, vajon valóban rendelkezik-e a neki tulajdonított jótékony hatásokkal.

A kutatás során azonban nem találtak semmilyen bizonyítékot arra nézve, hogy az értékes nedű képes lenne megelőzni a szívbetegségeket, vagy akár meghosszabbítani az életet. Ám, a végleges válaszhoz, a szakértők szerint, további kutatások szükségesek.

Számos tanulmány próbált már magyarázatot találni arra a paradox helyzetre, amely Franciaországban tapasztalható, azaz, bár a lakosság nagy része magas zsírtartalmú étrenden él, a különböző szívbetegségek előfordulási aránya mégis alacsony. Egyesek, ennek okát a mértékletes borfogyasztásban látták. A kutatások szerint a vörös bor, az étcsokoládé, valamint a bogyós gyümölcsök feltételezhetően közös összetevőjük, a rezveratrol által csökkentik a gyulladást. Ez azonban tényleg csak spekuláció, ugyanis a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem, Dr. Richard Semba professzor által vezetett kutatócsoportja sem talált semmilyen meggyőző bizonyítékot ennek alátámasztására. Vizsgálatukhoz két toszkán kisvárost és 783, az adott területen élő, 65 évnél idősebb önkéntest választottak ki tesztalanynak, akik a napi étrendjük részletes leírása mellett, vizeletmintát is adtak a rezveratrol bevitel pontos mérésének érdekében. A kilenc éven át tartó kutatás során 268 férfi és nő halt meg, 174 résztvevő esetében szívbetegség alakult ki, 34 főnél pedig daganatos megbetegedést észleltek. Ezeknek azonban egyike sem hozható összefüggésbe sem a vizelet rezveratrol szintjével, sem a vérben található gyulladást jelző anyagok szintjével.

„Az volt az elképzelés, hogy bizonyos ételek azért vannak jótékony hatással szervezetünkre, mert rezveratrolt tartalmaznak. Azonban ennek semmilyen jelét nem találtuk. Úgy tűnik, a rezveratrol egészségvédő mendemondái ismét csak olyan tévhitek, melyek nem állják ki az idő próbáját.” – mondta Semba profsszor. Hozzátette még, hogy: „Ha létezik is bármilyen, a vörös bor, az étcsokoládé, valamint a bogyós gyümölcsök fogyasztásából származó kedvező hatás, az valószínűleg egy másik közös összetevőnek köszönhető, és továbbra sem tisztázott, mennyit kell belőle fogyasztani.”

Maureen Talbot, vezető kardiológiai ápoló szerint: „A kutatás eredménye bár érdekes, nem változtat az étrendre vonatkozó tanácsokon. Továbbra is a sok gyümölcs és zöldség, valamint a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása ajánlott.”Previous Kiderítették, mit ettek az ókori Egyiptomban
Next Ön vizuális típus?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + 2 =