Frissül a nagy magyar utcakép! – Újra itt a Google Street View!


Frissül a nagy magyar utcakép! – Újra itt a Google Street View!
Olvasási idő: 6 perc

Március végén újra Magyarországra látogatnak a Google Street View autói.

Minden megyei jogú városban fogják frissíteni a Google Maps térképszolgáltatását. Többek között Miskolcra, Egerbe, Debrecenbe, Szolnokra, Nyíregyházára, Békéscsabára, Szentesre, Tatabányára, Szombathelyre, Sopronba, Pécsre, Kaposvárra és Veszprémbe látogatnak majd el. Céljuk, hogy a városkép mellett az utakat, valamint az utcákat is feltérképezzék. Erre a szolgáltatás magyarországi 2013-as indulása óta, 2-3 évente kerül sor. A jobb minőségű képek mellett, további 360 fokos, 3D-s domborzati megjelenítések, természeti és kulturális nevezetességek is modellezésre kerülnek.

A legutóbbi hasonló akció 2018-ban volt, ekkor aktualizálták a már meglévő objektumokat és a képek minőségén is javítottak. A munkára fogott autók tetején immár kevesebb, 15 helyett csak 7 kamera kapott helyet, viszont egyenként 20 megapixeles képminőségben. Természetesen a Google Térkép mintázatát magukon viselő autók nem tudják az ország minden négyzetcentiméterét feltérképezni, ugyanakkor a mostani felmérés során nem csak az infrastrukturális változásokat pontosítják, hanem természeti kincseket, nemzeti parkokat is virtuálisan bejárhatóvá tesznek.

A Google Street View autóinak sofőrjei nem közvetlenül az Alphabet holding munkatársai, hanem szerződéses alkalmazottak.

Google Street View Car a Parlament előtt 2018-ban. Forrás: vezess.hu
Google Street View Car a Parlament előtt 2018-ban. Forrás: vezess.hu

A toborzás ugyanakkor belső, vállalati ihletettségű. Sokak, főleg az Egyesült Államokban, a Google-nél dolgozó barátjuktól, ismerősüktől kapja a fülest egy sofőr állásra. De, ha valaki elég szerencsés és beleválaszt egy valamelyik álláskereső portálon megosztott sofőr állásba, a helyszínen tudja meg, hogy az ikonikus autóval fog furikázni, nyilvánvaló céllal. A térképszolgáltatás egyszerre kis területeken szervezi meg a munkát: megkérik a csapatot, hogy minden, arra alkalmas utcába hajtsanak be, hídon menjenek keresztül. A feladat lassú és unalmas munkának tűnhet, ráadásul határozott idejű is. A sofőrök havi bruttó 2 500 dollárt kapnak, az összeg persze – egyedi szerződésekről lévén szó – országról országra változhat.

Ugyanakkor ebben is, mint sok más hasonló munkakörben, van feljebb lépési lehetőség. Az Alphabet holding kezdetben sokat épített az átlagemberek által feltöltött képekre és utca-adatokra. De ezt leállították 2010-12-ben, mivel a fejlesztők professzionálisabban akartak nyúlni a dolgokhoz. Éppen ezért, ettől kezdve a Google szerződést kötött az Immersive Media-val, hogy ők, a speciális, 360 fokos panorámaképeiket licenceljék. A nekik dolgozók beszélhetnek igazán csak álomállásról, tagjaik akár 25 000 dollárt is megkeresnek, amihez pluszban jár pénz az ellátásra és szállásra, amíg úton vannak.

San Franciscoban és agglomerációjában, a Google főhadiszállásánál azonban másként mennek a dolgok!

Ezen a területen a Google a saját csapatait és furgonjait használja, gyakran önvezető üzemmódban és próbálja ki a legújabb fejlesztéseket. Legutóbb például a Tree Canopy Lab projektjét, amiről bővebben itt írtunk. Emiatt a San Francisco és vonzáskörzetének képei sokkal részletgazdagabbak és minőségileg jobbak, mint bárhol a világon. A fényképezésben professzionális Immersive Media, Geommelsive Data Producerekből álló csapata azonban még mindig csak egy a sok közül. Szóval, ha valaki felcsapna egy ilyen fontos és érdekes kaland sofőrjének, elképzelhető, hogy az őt eddig vagy jövőben alkalmazó kisebb fuvarcéggel kötött kontraktus nyomán kerül be a vérkeringésbe. Szóval érdemes böngészni a ,,mezei” állásokat is.

Most már mindenki kedvére keresheti a Loch Ness-i szörnyet a Google Street View térképén. Forrás: blog.google
Most már mindenki kedvére keresheti a Loch Ness-i szörnyet a Google Street View térképén. Forrás: blog.google

A Google Maps és a Street View autói egyébként igazi világjárók!

Voltak már többek között folyók útvonalain, híres-neves múzeumokban is. Bemerészkedtek a Loch Ness-i tóba, Batman denevérbarlangjába és a Ferrari Múzeumba is. Ha ez még mindig nem lenne elég, úgy ,,járhatunk” a Nemzetközi Űrállomáson és az Antarktiszon, mintha csak a szomszéd vegyesboltba mennénk az ismerős útvonalainkon. Hazánkban már régóta miattuk tehetünk sétát az Országgyűlés épületében, a Mátyás-templomban, a Dohány-utcai Zsinagógában és az Operaházban. De, ha úgy hozza kedvünk, végigmehetünk a Dunán vagy a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Ebből a szempontból a szolgáltatás turisztikai értéke rendkívül fontos, amit a Magyar Turisztikai Zrt. kommunikációs menedzsere is elismert.

A Google Street View magyarországi autóinak márkája a fentiek miatt eléggé sokszínű. Ebben a régióban főleg Opel Astrákkal és Toyotákkal találkozhatunk!

R-sorozatú kamera rendszer beállítása. Forrás: autoevolution.com
R-sorozatú kamera rendszer beállítása. Forrás: autoevolution.com

A márka igazán nem számít. A lényeg, hogy a tetőcsomagtartó elbírja a kamerarendszert, na meg a lassú bóklászás miatti többletfogyasztást. A kamerarendszer a lehető legkisebb csomagban áll rendelkezésre. Ez 7 vagy 8 R-sorozatú, 20 megapixeles kamerát jelent. A 2007-ben indult Google Street View folyamatosan fejleszti technikáját. A fotómasinák lencséjének folyamatos frissítése mellett a legfontosabb rész a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása. A kamerákat egy megközelítőleg gömb alakú konzolba installálják, a kocsi tetejéhez képest fél, egyméteres magasságban, a talajra merőleges szögben. A készülékek körülbelül három másodpercenként fotóznak, amiket a felhőbe töltenek fel. Itt a MI beazonosítja az utcákat és házszámokat.

A kisebb régiók beillesztése a teljes világtérképbe, műholdas segítséggel történik. Az Alphabet holding 2017-ig közel 80 szatellitből álló űrflottát kezelt, céges felvásárlások miatt. Azonban ebből legutóbb kiszálltak és inkább licenc-szerződéses megoldásban használják fel a fentről készített képeket. A Google által birtokolt Terra Bella, műholdas céget eladta a Planet Inc.-nek; a vételár mellett a tech cég úgy alkudott meg a vásárlóval, hogy továbbra is hozzáférést kap napi szinten a több mint 50 billiós pixelhez, amit ezek a műholdak a képeik által közvetítenek.

Az (újra)felfedezések harmadik erős lábát az autók saját navigációs rendszerei biztosítják.

Ezek szintén fontos helymeghatározási adatokat közölnek a térképészekkel! Az autókkal végrehajtott feltérképezés nem az egyetlen módszere a mamut tech vállalatnak. A kamerakonzol meglehetősen kicsi, hiszen a technológia fejlődése nyomán egyre kisebb és kisebb digitális fényképezőgépekre van szükség. Éppen ezért vált lehetővé, hogy a kamerarendszert hátizsákokra szereljék, ez az úgynevezett Trekker (világjáró). Ezen kívül van még kézikocsi is, hogy minél pontosabb képek készülhessenek a csak gyalogosan megközelíthető sikátorokról, gyalogosoknak fenntartott városrészekről, illetve múzeumokról és védett területekről, útvonalakról.

A rendelkezésre álló eszközök. Forrás: google.com
A rendelkezésre álló eszközök. Forrás: google.com

Az extrémebb éghajlatú területek feltérképezésében, valamint pontos leképezésében a motoros szánok és háromkerekűek segítenek a Google-nek. Természetesen nem minden esetben, de régiós bontásban a cég különféle technikákat is használ. Néhány kocsi elejébe a német Sick AG lézerkiterjesztésű szkennerek vannak beépítve, amelyek kiegészülve a Velodyne LIDAR lézeres technológiával, pásztázzák az utakat 180 fokos lefedettségben, adatokat gyűjtve a tereptárgyak elnyelődési tulajdonságaiból. Így a fejlesztők valós időben kapnak képet az emberlakta helyszínek mélységi kialakításából, amit szintén a MI azonosít be. Ezen kívül 2018-ban, az Aclima által kifejlesztett levegőminőséget figyelő szenzorai is helyet kaptak a flotta néhány konzolján.

Ugyanakkor ezek a technikák óriási hatalmat adnak a Google Street View kezébe, az érzékeny adatok felhasználása terén.

A Google Maps szolgáltatásának elindulásakor, a cég egyre többször futott bele az adatkezelési problémába, főleg az Egyesült Államok határain túl. Többen is panasszal éltek, hogy a szolgáltatás minden további nélkül nyilvánossá teszi, hogy kocsmás, sztriptíz-klubbok és abortusz klinikák hol helyezkednek el. Ezért a konzervatívabb politikai csoportok a bűnözés, valamint a kerület életminőségének a romlását rótták fel a Google számlájára. Nem is beszélve titkos, katonai területekről. Ezeknél is fajsúlyosabb történet, hogy a szolgáltatás kiépülésének hajnalán, az információk pontosításakor, személyes Wi-Fi adatokat használtak fel, a felhasználók tudta és engedélye nélkül.

Emiatt a szolgáltatást átmenetileg felfüggesztették Ausztriában. Sőt Magyarországon is hasonló aggályok miatt nem volt elérhető az interaktív térkép már 2008-2009-ben. Végül hazánkban csak 2013-ban kapott zöld utat a projekt. Ugyanis a 2010-es évekre a Google a nyilvánosságban egyre inkább promózza, hogy akik magukat vagy bármi oda nem illőt vélnek felfedezni, azonnal jelentsék, hogy az érzékeny tartalmat levehessék. Minderre a legegyszerűbb lehetőség a jobb alsó sarokban lévő Hiba bejelentése gomb.

Bár az adatgyűjtésnek ezek a példái rémisztőek is lehetnek, mint történt Ausztráliában és Indiában, ahol folyamatban lévő nyomozást tettek tönkre, mivel a bűnelkövetők számára világossá vált, hogy hol állnak lesben a kékek. Ugyanakkor sokan meg éppen ebből űznek sportot, hogy kifejezetten furcsa képeket keresnek és osztanak meg. Mivel van, hogy a térkép csak 5 évente frissül, komoly becsületsértés is lehet belőle, mint történ az Edinburghban, ahol egy vállalkozót kaptak lencsevégre, ahogy egy furgon mellett, csákánnyal a kezében áll. Gyilkosságot valószínűsítve, miközben az illetőnek semmi ilyen szándéka nem volt.

A szolgáltatást azóta a művészek is felfedezték.

Nagy világvárosok, mint például London, a galériák kiállításainak tematikájába illeszti sok híres fotós gyűjteményét, amelyek képei a hétköznapi emberek életét és pillanatait örökítik meg. Az elbeszélendő apró történetek személyes balladaként kerülnek a látogatók elé, mint furcsa, vicces, nem egyszer tragikus történetek. Bizonyos képeket a fotográfusok töltenek fel és osztanak meg, mások kifejezetten vadásznak a Google által, random beállítással készítettekre. Ezek nyers természetessége valóban kifejező; leginkább talán a Miskha Henner, Senki földjét elhozó válogatása a legerősebb!

Tájékozódj magadtól a GeoGuessr játékában. Forrás: Recoil Offgrid
Tájékozódj magadtól a GeoGuessr játékában. Forrás: Recoil OffGrid

A térkép a megbotránkoztatási szándék mellett különböző játékok táptalaja is. A 2013-ban indult GeoGuessr, egy svéd IT-szakember által alapított jópofa szórakozás. A Google Street View térképét véve alapul, a játékosok randomizált lokalizációkban ,,térnek magukhoz”. A cél, hogy elérjenek egy adott pontra, miközben kiderítik, hogy hol is vannak éppen, természetesen minden utcainformáció nélkül. A játék multiplayerben is elérhető, mint inverz bújócska és battle-royal. Sajnos mióta a Google szolgáltatásainak ilyen módon való felhasználásáért fizetni kell, a GeoGuessr is jórészt fizetős!

Azonban néhány kalandornak igazán jó móka a valódi elhagyatott területeket feltérképezni és a Google Street View rendelkezésére bocsátani!

Egy szingapúri fotós, Aram Pan így jutott el a Föld legtitokzatosabb és legelzártabb országába, Észak-Koreába. Saját fejlesztésű konzoljába illesztett, GoPro HERO4 Black kamerájával, a 280 fokos lencsékkel, kiváló minőségű videókat készített Phenjanban, 2016-ban. Természetesen ehhez megszerezte a hatóságok hozzájárulását is. Az igazán csak 3D-s szemüveggel élvezhető túráról videók is készültek, amik megtekinthetők a Youtube videómegosztó oldalán. Végül a Google Street View azóta sem érhető el a térségben és a Google Earth műholdas felvételei sem tesznek lehetővé utcarészleteket, pusztán néhány magányosan álló, a rezsim által kiemelten kezelt középület és műemlék magasodik a lapos szürke utcák fölé 3D-ben.

Természetesen ezeket a hibákat ma már, különösen ilyen és ehhez hasonló személyes érintettségű esetekben, azonnal orvosolják. Az MI a fotók vizsgálata során azonnal kitakarja az emberek arcát és a járművek rendszámát. Mégis remekül lehet szórakozni egy-egy szellemet vagy valamiféle rémalakot mutató felvételeken, hiszen ezeket csak belelátják a szemfüles böngészők, nem valódi, jogokkal bíró entitásokról van szó. Szellemek nem léteznek. Vagy mégis?

 

Források:Previous Az ultrahanghullámok képesek károsítani a koronavírusokat?
Next Ikeradatbázis a Semmelweis Egyetemen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 11 =