Az ultrahanghullámok képesek károsítani a koronavírusokat?


Az ultrahanghullámok képesek károsítani a koronavírusokat?
Olvasási idő: 2 perc

Az ultrahanghullámok orvosi képalkotó frekvenciákon képesek lehetnek károsítani a koronavírusokat.

Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak szimulációi azt mutatták ki, hogy az ultrahanghullámok lerombolhatják és megrepeszthetik a vírusok köpenyét és tüskéit. A koronavírusok szerkezete túlságosan is jól ismert. Egy lipidburkos RNS-vírus, felszínéből burokba ágyazottan közel 100 rugalmas fehérjetüske türemkedik ki, amelyek egy kicsiny koronához hasonlítanak. Ezek a fehérjetüskék kapcsolódnak az egészséges sejtekhez és indítják el az RNS-vírus invázióját a szervezetben. A koronavírus formája és fertőzési stratégiája ismert a kutatók előtt, keveset tudni azonban fizikai egységéről.

Az MIT gépészmérnöki karának kutatóinak az a felvetése, hogy a koronavírusok sérülékenyek lehetnek az ultrahangrezgésekre az orvosi diagnosztikai képalkotó eszközökben használt frekvenciák tartományán belül. Számítógépes szimulációkban a kutatócsoport modellezte a vírus mechanikus válaszát a rezgésekre egy sor ultrahangfrekvencián. Azt találták, hogy 25 és 100 megahertz között a rezgések egy millimásodperc törtrészén belül elindították a vírus burkának és tüskéinek összeomlását, valamint a vírus szétszakadását. Ezt a hatást a vírus levegőben és vízben végzett szimulációiban észlelték.

Eredményeik előzetesek és korlátozott adatokra épülnek a vírus fizikai tulajdonságait illetően.

Ennek ellenére a kutatók úgy vélik, hogy felfedezésük az első jel egy lehetséges ultrahangalapú kezelésre a koronavírus-fertőzésre, köztük az új SARS-CoV-2 vírusra.

A tudósoknak azonban még választ kell találniuk további kutatásokban arra, hogy pontosan miként lehet alkalmazni az ultrahangot. Illetve, hogy az milyen hatékony a vírus lerombolásában az emberi szervezetben. Bizonyították, hogy ultrahanggerjesztés alatt a koronavírus burka és tüskéi vibrálni fognak és így a rezgések kitérése nagyon nagy, olyan megterhelést okozva, amely képes összetörni a vírus bizonyos részeit, látható kárt okozva a külső burkon és lehetséges láthatatlan kárt az RNS-en belül.

Szimulációik finomítása és validálása érdekében a csapat Spanyolországban működő mikrobiológusokkal dolgozik. Ők figyelik majd az ultrahang-rezgések hatásait a kizárólag sertésekben található koronavírus-típus esetén. Ha az ultrahang kísérletileg bizonyíthatóan károsítja a koronavírusokat, beleértve a SARS-CoV-2-t is, és ha ennek a károsodásnak terápiás hatása bizonyítható, akkor a jó hír az, hogy ezt az ultrahangot már használják vesekövek összezúzására, gyógyszerek felszabadítására. Így a liposzómák felhasználhatók a koronavírus fertőzés kezelésére és esetleg megelőzésére is. A kutatók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a telefonokba és más hordozható eszközökbe illesztett miniatűr ultrahang-átalakítók, amelyek képesek lehetnek megvédeni az embereket a vírustól.Previous Fekete lyuk – Stephen Hawkingnak igaza volt
Next Frissül a nagy magyar utcakép! – Újra itt a Google Street View!

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =