A stressztől őszül a haj


A stressztől valóban őszül a haj, mivel elpusztítja az őssejteket - állítja egy tanulmány.
Olvasási idő: < 1 perc

Bármennyire furcsa is, a stressztől valóban őszül a haj, mivel elpusztítja az őssejteket – állítja egy tanulmány.

Az egerekkel végzett tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy van igazság abban a mindenki által ismert mondásban: a gondoktól, a stressztől hamar és gyorsan (még az is lehet, hogy idő előtt) őszül meg az ember. A haj és a bőr színét a melanocita, azaz a pigmentet termelő őssejtek befolyásolják és határozzák meg.

Ezek az őssejtek a hajhagymának nevezett mirigyben, a hajtőnél találhatóak – írja a The Daily Telegraph online kiadása a New York Egyetem kutatóinak Nature Medicine-ben megjelent tanulmánya nyomán. Mayumi Ito és kollégái azt fedezték fel és publikálták, hogy a stressz elvándorlásra sarkallja a pigmentsejteket. És nem is alakulnak ki újak helyettük, ezért a szőrszálak elveszítik színűket és először szürkék, majd később fehérek lesznek.

A kutatók annak érdekében, hogy meggyógyítsák a sérült bőrt most azt vizsgálták, hogyan viselkednek az őssejtek, amikor elhagyják a hajhagymákat. „A stresszhormonok arra serkentik ezeket a sejteket, hogy a hajhagymákból a károsodott bőrfelülethez vándoroljanak” – mondta Mayumi Ito. Az őszülést alapvetően a pigmenttermelő őssejtek kimerülése és pusztulása okozza, mely az életkor velejárója, és a stressz hatásai ehhez hasonlatosak. „Ha jobban megismerjük a melanociták vándorlását, javítani tudjuk más bőrpigmentációs zavarok kezelését is” – tette hozzá bizakodva Ito.Previous Lendület-program 2013
Next Egyre kisebb az Antarktisz feletti ózonlyuk

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + tizenegy =