Lendület-program 2013


A Lendület-program fiatal tudósai 2013
Olvasási idő: < 1 perc

Idén 14 fiatal tudós alakíthat önálló kutatócsoportot akadémiai kutatóközpontokban, -intézetekben és hazai egyetemeken a Lendület-program keretében.

A nyertes kutatók ma vették át az elismerő okleveleket a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) Budapesten. Idén 105 pályázatból választották ki a 14 nyertest. Közöttük öt kutatóorvos, három kémikus, két fizikus, két közgazdász, egy matematikus és egy biológus van – mondta Pálinkás József, az MTA elnöke a keddi eredményhirdetésen. Az első évre biztosított, összesen 633,7 millió forintos akadémiai támogatásból nyolcan az MTA valamely kutatóközpontjában vagy kutatóintézetében, hatan pedig hazai egyetemen folytatják kutatásaikat.

A zsűri döntése alapján idén a következők folytathatják kutatásaikat a Lendület-program támogatásával. Szegedy Balázs matematikus, Mócsai Attila kutatóorvos, Kele Péter, Kállay Mihály és Gyurcsányi E. Róbert kémikus, Katona István neurobiológus. Továbbá Reményi Attila biológus, Vankó György fizikus, Patócs Attila Balázs orvos, Berényi Antal neurofiziológus, Varga Dezső fizikus, Maurovich-Horvát Pál kardiológus szakorvos, valamint Muraközy Balázs és Varju Márton közgazdász.

Az akadémia elnöke által 2009-ben kezdeményezett kiválósági program első évében öt, 2010-ben hét, 2011-ben 16, 2012-ben pedig további 37 kutató alakíthatott önálló kutatócsoportot. Az új nyertesekkel együtt immár 79 kiemelkedő tudós folytathat nemzetközileg is elismert kutatásokat. Erre az összesen mintegy 3 milliárd forintos pályázati forrás ad lehetőséget. A Lendület-program egy pályázati modell. A kutatói életpályát, a kutatóműhelyek kialakítását, a nemzetközileg is versenyképes kutatási témák kiválasztását, összekapcsolását, valamint a befogadó kutatóintézeti környezet fejlesztését hozza lendületbe. A program az elmúlt évek alatt a biztos eredményeket hozó kutatások megvalósításának modelljévé vált. A versenyképes, fenntartható kutatástámogatásnak nemzetközileg is elismert formája.

A 2013-as felhívásra két kategóriában – önálló kutatói pályát kezdők, illetve sikeres önálló kutató pályát folytatók – pályázhattak a tudósok. A Lendület-programra benyújtott pályázatok értékelésének első fordulójában több mint kétszáz bíráló közreműködésével minden pályázatról legalább három bírálat készült. A második fordulóban a három tudományterületi szekció rangsorolta a pályázatokat, végül 28 tagú zsűri döntött a nyertesekről.Previous Korlátozás neonikotinoid rovarirtó szerekre
Next A stressztől őszül a haj

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − öt =