Az autizmus összefüggésben van az anyai nagymama dohányzásával


Az autizmus összefüggésben van az anyai nagymama dohányzásával
Olvasási idő: < 1 perc

A Bristol Egyetem kutatói a kilencvenes években születettek gyermekeit vizsgálták.

Autizmus: összefüggés van az anyai nagymama dohányzásávalA kutatásban 14.500  fő vett részt és megállapították, hogy ha egy lány anyai nagyanyja a terhesség alatt dohányzott, akkor a lány 67 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutat olyan tulajdonságokat, amik az autizmushoz kapcsolódnak, például rossz szociális kommunikációs készségek és ismétlődő viselkedés.

A csapat azt is megállapította, hogy ha az anyai nagymama dohányos volt, akkor 53 százalékkal nőtt az unokáknál annak a kockázata, hogy autizmus spektrum zavarokat (ASD) diagnosztizálnak.

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy ha egy nő már az anyaméhben ki van téve a cigarettafüstnek, akkor ez nem csak a fejlődő magzatra lehet hatással, hanem olyan változásokat is okozhat, amelyek végül befolyásolhatják későbbi utódaik fejlődését is. További kutatásra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, pontosan mi okozza ezeket a molekuláris változásokat, és azt is meg kell vizsgálni, hogy ugyanazok a minták, eredmények vannak-e más-más embercsoportok esetében vagy nem.

Az autista vonások elemzésétől eltérően, amely több mint 7000 résztvevőn alapult, az ASD-vel diagnosztizált 177-es modell túl kevés ahhoz, hogy külön elemezze a fiú és lány unokákat.

A közelmúltban megjelent tanulmány része egy folyamatos, hosszú távú kutatásnak, amely az anyai és apai nagymamák terhességi dohányzásának hatásait vizsgálja az unokáik fejlődésében, akik mind a 90-es évek gyermekei közé tartoznak.Previous Közlekedési Múzeum – fényképek és csodaszép buszok
Next A túl sok vízfogyasztás is káros lehet

No Comment

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 − egy =