Terhességi toxémia


A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.
Olvasási idő: < 1 perc

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban publikált tanulmány szerint az FKBPL és CD44 biomarkerek (objektíven mérhető jelzőanyagok, amelyek jelenléte felhasználható bizonyos betegségek kimutatására vagy egy betegség prognózisára). Felfedezése segítheti a betegség kezelésének fejlesztését. A két biológiai jelzőanyag segítségével a terhesség korai és késői szakaszában is diagnosztizálható a terhességi toxémia. Valamint kimutatható az előfordulási kockázata az „egyébként teljesen egészségesnek tűnő nőknél”.

A terhességi toxémia vagy preeklampszia alatt többnyire a terhesség során jelentkező magas vérnyomást értjük. Ez hirtelen jelentkezhet a várandósság második felében (pontosabban a második trimesztere), súlyos egészségi problémákat okozva a kismamánál és a magzatnál egyaránt. A preeklampszia (EPH gesztózis) kizárólag egy várandósággal összefüggő jelenség. A magasvérnyomás-betegség mellett megnő a vizeletben lévő fehérjeszint, illetve végtagvizesedés jelentkezik. De a legtöbb esetben szinte tünetmentes. Növeli a kockázatát az olyan élethosszig tartó krónikus betegségek kialakulásának, mint a diabétesz és a szívbetegség. A terhességi toxémia magas vérnyomáson kívül szervi elégtelenséget okozhat a kismamáknál, koraszülést vagy akár halva születést eredményezve.

Időponti kialakulását tekintve a betegségnek két fő típusa van:

  • A 34. hét előtt kialakuló (korai)
  • és a 34. hét után jelentkező (késői) preeklampszia.

A szakemberek szerint a jelenlegi szűrések és ellenőrző vizsgálatok döntő többsége a korai terhességi toxémiára koncentrál, amely az összes eset mindössze 10-15 százalékát teszi ki. Míg a késői preeklampszia kevés figyelmet kap.

A kutatók szerint az újonnan azonosított két biomarker különösen hasznos a késői terhességi toxémia diagnosztizálásában.

A felfedezés segítheti a korai diagnosztizálást, a súlyos terhességi toxémia és az esetleges komplikációk megelőzését, valamint betekintést adhat a betegség mechanizmusába. Továbbá a diagnózis felállításában játszott szerepük mellett az FKBPL és CD44 biomarkerek a gyógyszeres kezelések és sejtterápiák célpontjaivá is válhatnak.Previous Rózsaszín hó jelent meg az olasz Alpokban
Next Tizenegymillió éves kérgesteknős maradványait találták meg

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 16 =