Magyar Felfedező Nagydíj – Irimiás Balázs


Magyar Felfedező Nagydíj - Irimiás Balázs - Zanglai Palota
Olvasási idő: 2 perc

Irimiás Balázs építész, Kőrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó Csoma Szobája Alapítvány megalapítója és projektvezetője kapta idén a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány Magyar Felfedező Nagydíját.

Kőrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó

Az első alkalommal kiosztott Tudománymecénás díjat Beszédes Zsolt, a Svédországból indult Fjällräven vándortúrák magyarországi elindítója, a minőségi vándortúrázás népszerűsítője vehette át. Irimiás Balázs nemzetközi hírű expedíciós feltáró, kulturális örökségmegőrző és értékteremtő himalájai munkája elismeréseként kapta a kitüntetést. Munkája eredményeként már hatodik éve indulnak útnak magyar önkéntesek, hogy a Kőrösi Csoma Sándor által lakott egykori Zanglai Palota helyreállításán és állagmegőrzésén dolgozzanak India nyugat-tibeti részén.

A Csoma Szobája Alapítvány elkezdte egy szolár elven működő, télen is napenergiával fűtött iskola felépítését: ez is az önkéntesek munkájával, illetve a magán- és üzleti szféra támogatásával és a Quantis Holding Zrt. szponzorálásával valósul meg. Irimiás Balázs a díj átadása után elmondta, nagy eredmény, hogy az elmúlt télen már a segítségükkel készült teremben tanulhatott egy osztálynyi diák. Az építészhez és alapítványához köthető több himalájai sztúpa helyreállításának szakmai vezetése is.

A Tudománymecénás díjat megkapó Beszédes Zsolt a díjátadót követő sajtótájékoztatón elmondta, célja, hogy Magyarországon is sikerüljön újjáéleszteni és meghonosítani a Svédországban már 20-30 éves hagyománnyal bíró vándortúrázás tradícióját. A skandináv országban minden augusztusban két-három ezren indulnak útnak a Fjällräven vándortúra keretében.

Beszédes Zsolt szintén augusztus végén szervezi meg csapatával svéd mintára az első magyar vándortúrát, amelyen a résztvevők öt nap alatt 100-110 kilométert tesznek meg. A túra Aggtelekről indul fel a Bükkbe, ahol némi kanyargás után végül Eger érintésével Felsőtárkányba érkezik meg. Beszédes Zsolt hangsúlyozta: nem teljesítménytúráról van szó, senkinek nem kell küzdenie az idővel. A cél, hogy a napi 20-25 kilométer megtételével minél szebb tájakat járjanak be a túrázók.

A Magyar Földrajzi Társaság által második alkalommal megszervezett Felfedezők Napja fesztivál fő témája idén a barlangkutatás: a magyarországi barlangrendszerek bemutatása mellett biológusok, antropológusok, klímakutatók, vulkanológusok és geográfusok beszélnek a terepi kutatás világáról. Az egynapos rendezvényen minikiállítások, előadások engednek bepillantást a szakemberek munkájába.Previous Két lélek, egy test
Next A cápa bőrének hatékonysága

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 7 =