Tervezd meg a következő magyar űrhajós programját! – Diákpályázat


Tervezd meg a következő magyar űrhajós programját! - Diákpályázat
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) pályázatot hirdetett fiataloknak, melynek keretein belül megtervezhetik a következő magyar asztronauta programját.

Zajlanak a HUNOR űrhajós program előkészületei, így 2024-ben vagy 2025-ben ismét magyar kutató űrhajós utazhat a Nemzetközi Űrállomásra. Neki lehetősége lesz, hogy hazánk űrkutatói és mérnökei által kidolgozott tudományos-technikai kísérleteket hajtson végre. Az Űrkutatás Napja alkalmából idén is meghirdetett hagyományos diákpályázat is ehhez kapcsolódik.

A jelentkezők sokféle műfajban alkothatnak és így mérhetik össze tudásukat. Lehet dolgozatot vagy novellát írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel számítógépes grafika, poszter, bemutató és rövid videó készítése is. Lehetséges internetes honlap, blog vagy Facebook-oldal létrehozása is a kiírt témával kapcsolatban, de a pályázók kitalálhatnak és leírhatnak kísérletet vagy számítógépes programot is. Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a pályázaton nem csak egyénileg, hanem 2-4 főből álló csapatokkal is lehet indulni. (Az egyéni indulók és a csapatok munkáját természetesen külön-külön értékelik.) A rajzokat, amelyekkel a fiatalabb (11-14 éves) korkategóriában lehet pályázni, külön rajzpályázat keretében értékelik és külön is díjazzák.

A megadott 7 kreatív feladattípus vagy ahhoz kapcsolódó kitalált téma választása után a feladat megtervezni a következő magyar űrhajós programját. Ha valaki több feladatot is megold, akkor a legjobban sikerültet veszik figyelembe a rangsorolásnál.

A következő magyar űrhajós vajon milyen feladatokat láthatna el az űrállomáson?

Amennyiben erre a kérdésre valaki tudja a választ és 11-13 vagy 15-18 éves diák, akkor látogasson el a MANT oldalára és jelentkezzen a webes pályázati felületen! A pályázat és az űrhajós program a kialakításához számtalan szempontot lehet mérlegelni. Néhány ötlettel inspirálják is a diákokat, amelyek a következők:

  • Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan 1980-as kísérleti programjából mit folytatnál a Nemzetközi Űrállomáson?
  • Szerinted melyek a legizgalmasabb kutatási területek a súlytalanságban?
  • A magyar űrtevékenység mely területeiről hallottál, és ezek hogyan kapcsolódhatnának az űrhajós programjához?
  • Szerinted milyen képességekkel kell rendelkeznie az űrhajósnak, hogy megállja helyét a küldetése során?
  • Hogyan képzeled el a magyar űrhajós felkészítését a repülésére?
  • Hogyan telne a következő magyar űrhajós egy napja a Nemzetközi Űrállomáson?
  • Adj ötleteket, szerinted hogyan népszerűsítse a magyar űrhajós az űrrepülést és az űrkutatás hasznos eredményeit a diákok körében!

De ezek csak néhány lehetséges opció, hiszen, ha valaki elengedi a fantáziáját, akkor más nagyon érdekes téma is eszébe juthat. A lényeg, hogy a beadott munka kapcsolódjon a meghirdetett fő témakörökhöz.

A diákpályázat leadási határidő 2023 február 6. (hétfő) 23 óra 59 perc.Previous James Webb űrteleszkóp – Lencsevégen a Teremtés Oszlopai
Next A perovszkitok tulajdonságait vizsgálták magyar kutatók

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − kettő =