HUNOR – Magyar Űrhajós Program


HUNOR - Magyar Űrhajós Program
Olvasási idő: 2 perc

A magyar űrkutatás és űrtevékenység – Bay Zoltán híres holdradar-kísérletétől számítva – 75 éves múltra tekint vissza.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett HUNOR – Magyar Űrhajós Program célja, hogy várhatóan 2024-ben magyar űrhajós közreműködésével valósulhassanak meg világszínvonalú magyar tudományos kísérletek és tesztek a Nemzetközi Űrállomáson.

A HUNOR – Magyar Űrhajós Program gerincét egy átfogó és körültekintő egyeztetési folyamat során összeállított tudományos és technológiai tartalom alkotja. Ennek kibontása és megvalósításának koordinációja az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumának a feladata. Éppen ezért a küldetés esetlegesen fennmaradó további szabad kapacitásainak, továbbá más emberes űrrepülési programokban történő potenciális részvételi lehetőségek kiaknázására a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) közös felhívást tesz közzé emberes űrrepülés keretében megvalósítható projektjavaslatok benyújtására.

Mivel az űrhajós-jelentkezés már lezárult és elkezdődött a kiválasztás összetett folyamata az Európai Űrügynökséggel együttműködésben, további feladatokra is lehet koncentrálni. A leendő magyar űrhajós nem lesz egyedül az előtte álló kihívások leküzdésében. A kiválasztás pillanatától a küldetés kezdőnapjáig egy egyedülálló képzési programban részesül. A cél az, hogy feladatait hatékonyan és biztonságosan tudja ellátni. A tudományos munka, a küldetéshez kapcsolódó tevékenységek és események mellett a kiválasztott kutatóűrhajósra nagy és felelősségteljes szerep hárul az űrkutatás és általában a tudomány népszerűsítésében is.

A kiírásra több mint 240 pályázat érkezett. A jelentkezések adminisztratív szűrését (a kiírási feltételeknek történő megfelelés és a motivációs levelek vizsgálatát) követően 100 jelentkező (köztük 14 nő és 86 férfi) vehetett részt egy átfogó online alkalmassági teszt kitöltésében. A kiértékelés jelenleg is zajlik.

A Földi technológiai civilizációnk működése nagymértékben függ a világűrbe telepített rendszerektől, az űrbéli infrastruktúráktól, azok fejlettségétől.

Civilizációnk egy következő technológiai fejlődési ugrás küszöbén áll. A kormányzati struktúrán belül 2018 óta a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik az űrkutatás területe, amelyet a kormány prioritásként kezel. A kiemelt figyelmet demonstrálja, hogy a kormány 2021 nyarán elfogadta Magyarország első űrstratégiáját.

„Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat stratégiai célja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs szektor egyik legjelentősebb szereplőjeként tudás-, kompetencia- és infrastruktúra-központként vegyen részt a hazai és a nemzetközi űrkutatásban. Az ELKH hat kutatóhelyén jöttek létre világszínvonalú űrkutatási kompetenciák az elmúlt évtizedekben. Az űrtevékenységben és ezen belül a HUNOR programban való aktív részvétel tovább erősíti a kutatóintézetek, a felsőoktatási intézmények és az ipari szereplők közötti együttműködést. Ezáltal javítja a kutatás és az oktatás színvonalát, és támogatja a kutatói utánpótlás biztosítását. Olyan kitörési pontok ezek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország a tudományos innováció nemzetközi élvonalába kerüljön. Egyúttal megőrizze tudományos vezető szerepét a régióban, és felkészülhessen az eljövendő új űrkorszak kihívásaira” – emelte ki Maróth Miklós, az ELKH elnöke.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint szemtanúi lehetünk egy új űrkorszak kibontakozásának, amelyben az emberes űrrepülés új értelmet nyer, és fokozatosan az emberiség hétköznapjainak részévé válik majd. Hazánk számára stratégiai kérdés, hogy az emberes űrrepülésben meglévő kompetenciákat a nemzetközi trendeknek megfelelően továbbfejlesszük. Illetve olyan új képességekre tegyünk szert, mint a hazai űrhajós kiképzési potenciál vagy éppen a nemzeti űrhajózó állomány fenntartása.

Az Energiatudományi Kutatóközpont a Magyarországon űrkutatással legrégebben foglalkozó kutatóhelyek egyike.

Ennek eredményeként már közel száz magyar eszköz jutott fel geofizikai rakéták, műholdak, bolygóközi szondák, emberes űrhajók és űrállomások fedélzetén a világűrbe. A HUNOR – Magyar Űrhajós Program az EK Űrkutatási Laboratóriuma vezetésével zajlik. Olyan kutatási területeket tartalmaz, amelyek napjaink emberes űrrepülésében az élvonalba tartoznak. Emellett olyan kulcstechnológiákat alkalmaz, amelyek alapvetően szükségesek a jövőbeli, hosszú távú emberes űrutazások megvalósításához. Az alprogram részét képezik többek között a kozmikus sugárzás dozimetriai vizsgálatai és a szükséges technológiai eszközök fejlesztése, az anyagtudományi kutatások és anyagtechnológiai fejlesztések. Illetve az űrélettani és űrmedicina-kutatások, az űrélelmezési kutatások, valamint a hazai telekommunikációs technológiák továbbfejlesztése. Mindezeket kiegészíti az űrkutatás népszerűsítését célzó marketingtevékenység, és a leendő magyar űrhajósok bevonásával zajló oktatási tevékenység.Previous Hogyan épül fel egy műanyag nyílászáró? Mi a technika lényege?
Next 5 fontos tudnivaló a megfelelő informatikai háttér kialakításáról

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − kilenc =