Természetvédelmi Világszövetség – új vörös lista


Természetvédelmi Világszövetség - új vörös lista - Lemur catta
Olvasási idő: < 1 perc

A fenyegetett fajok számának növekedésére figyelmeztet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) aktualizált vörös listája,

Természetvédelmi Világszövetség - új vörös lista

amelyen több mint 73 ezerre nőtt a felsorolt fajok száma, és közülük több mint 22 ezret fenyeget a kihalás veszélye.

Az idei összesítés szerint a mérsékelt övi papucsorchidea-formák 79 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. Ennek oka elsősorban a növények természetes élőhelyeinek elpusztítása és a vadon élő fajok kereskedelmi célú begyűjtésének terjedése. A papucsorchidea-formák nemzetközi kereskedelmét egyébként erősen szabályozzák.

Az ötvenedik évfordulóját ünneplő vörös lista idei frissítése megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint a makik 94 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye, vagyis a bolygó legfenyegetettebb gerincesei közé tartoznak. Az állatokra a madagaszkári trópusi erdők kiirtása jelent fenyegetést: a politikai bizonytalanság és a növekvő szegénység miatt a szigetországban felerősödött az illegális fakitermelés, és a makik húsért való vadászata is egyre égetőbb problémát jelent.

A Japánban különleges ínyencségnek számító és az ország legdrágább halételeként ismert japán angolna a veszélyeztetett fajok közé került az élőhelyének elvesztése, a túlhalászat, a vándorlásának akadályozása, a szennyezettség és a változó óceáni áramlatok miatt – olvasható a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájának honlapján. A lista idei összeállításakor a 2014-es labdarúgó-világbajnokság kabalaállatának választott háromöves tatu (Tolypeutes tricinctus) természetvédelmi státuszát is felülvizsgálták. A Brazíliában honos faj egyedszáma több mint harmadával csökkent az elmúlt 10-15 évben, mivel az állatok a természetes élőhelyük mintegy 50 százalékát elvesztették. A háromöves tatu a sebezhető kategóriában maradt.

Első alkalommal vizsgálták meg a vörös lista összeállításához a Kajmán-szigetek nemzeti virágának számító Myrmecophila thomsoniana állományát: a növény a veszélyeztetett kategóriába került. Az idei kiértékelés egy sikertörténetet is felfedett: az Izraeli Természetvédelmi és Park Hatóság erőfeszítéseinek köszönhetően a kizárólag Izraelben élő Acanthobrama telavivensis halfaj a vadon kihalt kategóriából átkerült a sebezhető állatok közé.

Az idei listán 73 686-ra nőtt a felsorolt fajok száma, és közülük 22 103-at fenyeget a kihalás veszélye.Previous Űrturistákat toboroz egy kínai webáruház
Next A magyar társadalom negyede a legalsó rétegbe tartozik

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 5 =