Tardos Gábor matematikus Gödel-díjat kapott


Tardos Gábor matematikus Gödel-díjat kapott
Olvasási idő: < 1 perc

Tardos Gábor ELTE-n végzett matematikust a Lovász-féle lokális lemma algoritmikus bizonyításáért tüntették ki.

A világhírű osztrák matematikusról, Kurt Gödelről elnevezett díjat kutatótársával, Robin A. Moserrel együtt, megosztva kapta meg Tardos Gábor. A rangos díjat 1993 óta minden évben két szakmai egyesület – az European Association for Theoretical Computer Science és az Association for Computing Machinery Special Interest Group on Algorithms and Computational Theory – annak a matematikusnak ítéli oda, aki az elméleti számítógéptudomány területén világszínvonalú eredményeket ért el. Magyar matematikusok közül eddig Lovász László, Babai László, Szegedy Márió és Tardos Éva (Tardos Gábor testvére) vehette át a tudományos elismerést.

A Lovász-féle lokális lemma a kombinatorika számos területén használható állítás, rengeteg alkalmazással. Erre Tardos Gábor és Robin Moser munkássága nyomán mostantól algoritmikus megoldást is kapunk, nem csak a létezését tudjuk bizonyítani.

Tardos Gábor matematikus, az MTA levelező tagja. 1987-ben szerzett diplomát matematika szakon az ELTE Természettudományi Karán, később ugyanitt doktorált Babai László és Pálfy Péter Pál témavezetésével. Doktori disszertációját univerzális algebra témakörből írta. Sokáig az ELTE Számítógéptudományi Tanszék meghívott oktatója volt, jelenleg a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársa. Fő kutatási területei a kombinatorika, a kombinatorikus geometria, az elméleti számítógéptudomány, a kriptográfia és az univerzális algebra.Previous Koronavírussal kapcsolatos online felmérés
Next Segítő- és terápiás kutyák sikeresebben oldják meg a feladatokat

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + egy =