A pécsi mandulafa képvisel bennünket Európa Fája versenyén


A pécsi mandulafa képvisel bennünket Európa Fája versenyén
Fotó: Mánfai György
Olvasási idő: 2 perc

Tavaly október végén hirdették ki a magyarországi Év Fája verseny végeredményét.

A négy hónapon keresztül tartó online szavazást 4779 vokssal – több mint ezer szavazat előnnyel – nyerte meg a pécsi havi-hegyi templom bejárata előtt álló, mindenki által csak pécsi mandulafa néven emlegetett növény. E különleges fa képviseli hazánkat az Európa Fája versenyen, amelynek szavazása 2019. február 1-jén indul.

A pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen – a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva  ért el első helyezést 2018-ban, ezáltal a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen.

Janus Pannonius pécsi püspök-költő 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. Janus Pannonius újratemetésekor 500 mandulafát ültettek a városban. A havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fát a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe.

Az Európa Fája versenyen eddig háromszor lett első magyar fa, s a második helyezést is sikerült többször elnyernünk. A pécsi mandulafa nagyon erős mezőnyben indul a 2019-es versenyben. Elég a szárnyát kiterjesztő ragadozó madárra hasonlító, több mint 200 éves korzikai paratölgyre vagy a lengyel térdelő juharra gondolnunk. 

Az idei versenyen 15 fa indul. A döntőbe minden éveben a részt vevő országok győztes fái jutnak tovább. Az első ilyen versenyt 2011-ben rendezték meg, akkor még csak öt ország részvételével. Mára ez a szám 15-re emelkedett. A nyolc év alatt három magyar siker született, 2012-ben a felsőmocsoládi öreg hársfa, 2013-ban az egri keleti platánfa, míg 2016-ban a legöregebb bátaszéki tölgyfa lett az első. Az eddigi győztesek közül a bátaszéki fára érkezett a legtöbb szavazat, több mint 72 ezer.

Az online szavazás 2019. február 1-jén indul ezen a honlapon (a felső menüsorban a magyar nyelvet is lehet választani) és 28-áig tart. Az eredményeket 2019. március 19-én jelentik be a szervezők.Previous Katasztrófavédelmi eszközrendszer fejlesztése
Next Új, hiánypótló képzés és virtuális valóság

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + hat =