Tinédzser kor és a későbbi mentális betegségek


Tinédzser kor és a későbbi mentális betegségek
Olvasási idő: < 1 perc

Brit szakemberek azt állítják, hogy egyértelmű kapcsolat van az agy tinédzserkori fejlődése és a mentális betegségek kialakulása között.

Tinédzser kor és a későbbi mentális betegségekCambridge-i Egyetem szakemberei háromszáz, 14-24 éves fiatal agyát vizsgálták és azt is megállapították, hogy az összetett gondolkodással és a döntéshozatallal összefüggő agyterületek változnak a legtöbbet a kamaszévek alatt. A test alapvető funkcióival, így a látással, hallással és mozgással összefüggő agyterületek teljesen kifejlődnek a kamaszkorra, az összetett gondolkodással és döntéshozatallal összefüggő régiók azonban még sokat változnak. Ezek olyan idegi központok, amelyek kapcsolatban állnak az agy többi kulcsfontosságú területével, és amelyeknek hálózata megerősödik a tinédzserévek alatt.

A szakemberek megvizsgálták az érintett agyi csomópontok fejlődéséért felelős géneket és arra jutottak, hogy azok nagyon hasonlítanak a mentális betegségek egy részével, köztük a skizofréniával összefüggőkhöz. A kutatók szerint ez a felfedezés alátámasztja azt a megfigyelést, amely szerint a mentális rendellenességek jelentős része kamaszkorban fejlődik ki.

Sok tanulmány kimutatta, hogy a genetikai okokon túl a gyermek- és tinédzserkori stressz is összefüggésben van a mentális betegségekkel. Az új eredmények szerint a rossz bánásmód és a bántalmazás is hátráltathatja a magasabb szintű agyi funkciók fejlődését a kamaszévekben, és ezáltal hozzájárulhatnak a mentális betegségek kialakulásához. A PNAS-ban (amerikai tudományos akadémia folyóirata) közölt tanulmány vezető szerzője, Ed Bullmore szerint a tinédzserkori agy fejlődése és a mentális betegségek kialakulása közötti biológiai kapcsolat felfedezése segíthet a legkockázatosabb csoportba tartozók azonosításában és korai kezelésében.Previous Nem létezik a mindenki számára egyformán jó diéta
Next Bioszimiler gyógyszerek – előnyök és hátrányok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 2 =