Nem létezik a mindenki számára egyformán jó diéta


Nem létezik a mindenki számára egyformán jó diéta
Olvasási idő: < 1 perc

Egy egereken folytatott új kísérlet azt mutatja, hogy a hízás nagyban függhet attól, hogy a gének hogyan reagálnak bizonyos diétákra.

Nem létezik a mindenki számára egyformán jó diétaEgy 2016. július 15-én tartott konferencián a Raleighben lévő Észak-Kalifornia Állami Egyetemről William Barrington beszámolt arról, hogy négy különböző fajta egércsoportot más-más ételekkel etettek. Az A/J fajta szinte érzéketlen volt az étel változásokra. Ezek az egerek bármit is ettek, legyen az zsírban és cukorban gazdag nyugati, hagyományos mediterrán vagy japán (amit egészségesnek tartanak), vagy a ketogén diéta néven ismert alacsony cukor és magas zsírtartalmú étrend, nem híztak meg. Továbbá nem változott sem az inzulin, sem a koleszterin szintjük.

Ezzel ellentétben a NOD/ShiLtJ fajta csak a japán diétától nem hízott. Ezeknek az egereknek a vércukorszintje az egekbe szökött ­─ a cukorbetegség jele ─ a mediterrán ételektől, ám a japán étrendtől lecsökkent.

Az FVB/NJ fajta nem hízott meg a nyugati étrendtől, ám túlsúlyossá vált. Magas koleszterinszintet és egyéb egészségi problémákat produkált a ketogén diéta hatására. Ennek ellenkezője volt igaz a C57BL/6J fajta egerekre. Ezek túlsúlyossá váltak, koleszterin és egyéb, az embereknél szívbetegségekkel és cukorbetegségekkel összefüggő tüneteket produkáltak a nyugati étrendre, de semmi bajuk nem volt a ketogén diétával.

Az eredmények azt mutatják, hogy „nem létezik univerzális egészséges étrend” jelentette ki Barrington.

A kutatások ugyanazokat az eredményeket visszhangozzák, amelyek egy emberek körében folytatott kutatás során születtek. Ezek során bizonyos emberek vércukorszintje megemelkedett bizonyos ételek elfogyasztására, míg másoknál ugyanez nem okozott problémát. Az egyéni reakciók azt mutatják, hogy a diétáknak személyre szabottnak kell lenniük.

Barrington és kollégái azon dolgoznak, hogy megtalálják azokat a géneket, amelyek kontrollálják az egérfajták különböző ételekre adott különböző reakcióit. De még mindig nincs mód arra, hogy megjósoljuk, hogyan reagálnak majd az emberek egy adott diétára.

Forrás: Science News

 

 Previous Kik a legmagasabbak a világon?
Next Tinédzser kor és a későbbi mentális betegségek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =