Citizen science módszer: szunyogmonitor.hu


Citizen science módszer: szunyogmonitor.hu
Olvasási idő: 2 perc

A citizen science módszer alkalmazásával új kutatási projektet indít az ELKH Ökológiai Kutatóközpontja (ÖK) a jövőbeni lehetséges járványok megelőzésének támogatására.

A koronavírus-járvány alatt, a pandémia alakulásáról, a fenyegetettség fokáról, illetve az előrejelzésekről folyamatos információt szolgáltató online felületek egyrészt segítették a lakosságot a veszélyhelyzetek felmérésében, másrészt támogatást nyújthattak döntéshozóknak a megfelelő védelmi stratégiák kidolgozásához. Az ÖK  kutatóinak közreműködésével 2021. április 1-jén útjára indul a www.szunyogmonitor.hu weboldal. A kutatók célja, hogy a lakosság bevonásával – az úgynevezett citizen science módszer alkalmazásával – feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

A klímaváltozás és a globális kereskedelem erősödése következtében az elmúlt évtizedekben számos inváziós faj került Európába és hazánkba is. Ezek egyik káros hatása, hogy különböző betegségek kórokozóit terjeszthetik, ezáltal egészségügyi fenyegetettséget jelentenek. E veszélyek becsléséhez fontos, hogy tudományosan megalapozott, pontos képet kapjunk a társadalmakat sújtó járványokat megelőző ökológiai folyamatokról.

Magyarországon összesen 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, de az elmúlt tíz év során három új inváziós faj is érkezett.

Ezek potenciálisan számos, emberre és háziállatra veszélyes betegség kórokozóit – különböző vírusokat, fonalférgeket – terjeszthetnek. Az esetleges járványok megelőzésének első lépése, hogy megismerjük, hogy az inváziós csípőszúnyogfajok az ország mely területein találhatók meg, milyen módon terjednek, mikor jelennek meg, továbbá hordozzák-e a különböző betegségek kórokozóit. Ez a monitorozó tevékenység óriási szakmai kihívást jelent, hiszen a kutatóknak minden évben fel kell térképezniük az inváziós fajok elterjedését.

A munka hatékonyságának növelése érdekében kérték a kutatók a lakosság segítségét.

A citizen science egy olyan, az elmúlt évtizedekben felfutóban lévő megközelítés, amelyet a nemzetközi tudományos kutatásban egyre többen alkalmaznak. A tudomány fejlődése egyre szofisztikáltabb és fejlettebb precíziós mérőműszerek használatát teszi lehetővé. Azonban nagy mennyiségű adatok gyűjtésére is hatalmas szükség van, ebben pedig a lakosság nagy segítséget tud nyújtani.

A szúnyogmonitor projekt kutatói már tavaly is a citizen science módszerhez fordultak egy veszélyes szúnyogfaj megfigyelése érdekében. Ennek keretében azok, akik invazív csípőszúnyogfajt véltek felfedezni, fotót vagy befogott példányokat küldhettek a kutatóknak, akik tudományos módszerekkel beazonosították, validálták a mintákat. Végül egy honlapon bemutatták az elterjedésről készített statikus térképet. A projekt most a koronamonitor weboldal adatvizualizációs fejlesztőcsapatának segítségével egy sokkal korszerűbb felületet kapott, ahol a látványos infografikai ábrázolásoknak köszönhetően immár térben – akár megyei bontásban is vizsgálható módon – és időben is nyomon követhetők az inváziós szúnyogfajok elterjedésére és aktivitására vonatkozó adatok.

Fontos, hogy a szunyogmonitor.hu felületet minél több ember megismerje! Hiszen ezzel növelni lehet a lakosság részvételi kedvét ebben a modern és társadalmilag hasznos kutatási projektben. Ezzel együtt pedig a beküldött adatok mennyisége is növekedhet. A kutatók szerint az is lényeges, hogy a szúnyogirtás gyakorlatában figyelembe vegyék a Szúnyogmonitor projekt eredményeit. Ha a hatóságok a járványügyi fenyegetettség, illetve az invazív csípőszúnyogok miatt terveznek irtást, célszerű ott irtani, ahol a fajok ténylegesen előfordulnak. Ha azonban a környezetet megterhelő szúnyogirtási programot a célfajok tényleges elterjedésének figyelmen kívül hagyásával szervezik, akkor az ország nagy területét feleslegesen fújják be káros irtószerekkel.

A Szúnyogmonitor és a szunyogmonitor.hu ökológiai koncepciója, hogy a probléma kezelése ne a járvány után történjen, hanem a megfelelő ökológiai diagnózis alapján.

Azaz a járványt megelőzően kerüljön sor a szükséges preventív lépésekre. Garamszegi László Zsolt, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének igazgatója, a Szúnyogmonitor vezető kutatója szerint a modern járványügyi védekezési stratégia az ökológiai monitorozáson alapul. Ez minél hatékonyabb, annál kisebb a járványveszély lehetősége. Illetve annál kisebb az esély arra, hogy a térképre emberi megbetegedéseket is fel kelljen rajzolni a jövőben. Ehhez viszont a kutatók kevesen vannak, ezért a tavalyi év sikere alapján számítanak a jóakaratú állampolgárok segítségére.

A projektet segíti, hogy már mobilapplikációs (MosquitoAlert) felületen keresztül is tudnak az emberek fényképeket és egyéb információkat küldeni a kutatáshoz.Previous Új generációs fertőtlenítő robot
Next A Zselic forrásai

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 1 =