Kéz-láb-száj vírus – az új gyerekbetegség


Kéz-láb-száj vírus – az új gyerekbetegség
Olvasási idő: 3 perc

A coxsackie vírus az enterovírusok alcsoportjába tartozik, amelyek a bélrendszerben megtelepedő vírusok egyik csoportját alkotják.

Kéz-láb-száj vírus – az új gyerekbetegségA kéz-láb-száj gyerekbetegséget a Coxsackie vírus A16, ritkábban A5, A7, A9, A10, B2, B5 törzse okozza.

Nevét a New York állambeli Coxsackie városáról kapta, ahol a vírust először mutatta ki Dr. Gilbert Dalldorf 1948-ban. Dalldorf a gyermekbénulás vírusát kutatta, de úgy tűnik, helyette a coxsackie vírust találta meg. Tehát a betegség nem is olyan új, mint gondoljuk, újdonságát az okozza, hogy kevesen hallottak róla és az idősebbek közül kevesen estek át rajta. A betegség cseppfertőzéssel terjed és lefolyása során a kezek és a lábfejek bőrén sok kisebb, vöröses, a bőrből kiemelkedő kiütés figyelhető meg. Láz mellett, ami 1-3 napig tart, apró hólyagok jelennek meg a gyulladt szájnyálkahártyán és a nyelven, melyek igen hamar kifekélyesednek és rendkívül fájdalmasak. A hólyagok ritkán, de súlyosabb esetben a háton, a genitális tájékon vagy akár az egész testen is megjelenhetnek.

Kéz-láb-száj vírus – az új gyerekbetegségAz evés és az ivás komoly fájdalommal járhat, ezért előfordulhat, hogy kórházi körülmények között vénásan kell a szükséges folyadék- és tápanyagbevitelt megoldani, annak érdekében, hogy a kiszáradást és a fogyást megakadályozzák. Általában két hét alatt magától gyógyul a szervezet. Főként nyáron és ősszel fordul elő. Lappangási ideje 4-6 nap. Legérdekesebb tulajdonsága, hogy többnyire az öt év alatt fiúkat veszélyezteti és, ha terjedni kezd, akkor hirtelen rövid időszakra egész óvodák néptelenedhetnek el. Így általában azok a veszélyeztetett felnőttek, akik sokat vannak gyerekekkel. Tehát, esetenként felnőttek is elkaphatják.

Orvosság és védőoltás nincs ellene, a hólyagokat nem szabad kiszúrni. A tüneteket lehet enyhíteni (mivel gyerekekről van szó) gyulladás- és fájdalomcsillapító sziruppal, illetve a langyos kamillatea, a sheavaj, a natúr kókuszvaj megfelelő gyógyír a hólyagok kezelésére. Esetenként az orvosok, a bőrön lévő hólyagok fájás-viszketésének csökkentésére felírnak Fenistil cseppet, amit mi felnőttek, a szúnyogcsípések miatt ismerhetünk. A szájban kialakult kiütéseket szájöblögetővel szokták kezelni.

 

  Bárányhimlő Kéz-láb-száj gyerekbetegség
Terjedés Cseppfertőzés Cseppfertőzés
Tünetek láz, hólyagok láz, hólyagok, esetenként étvágytalanság, bágyadtság
Érintett testrészek egész test többnyire végtagok, száj körül és szájüregben
Életkor 3-15 éves korig, ritkán 3 év alatt 5 év alatti gyermekek, nagyobb százalékban fiúk; legfelső korhatár 10 év, de felnőtteket is érintheti
Lappangási idő 14-16 nap 3-7 nap

Varicella simplex (bárányhimlő) és a Coxsackie vírus összehasonlítása

A gyerekbetegség nem tévesztendő össze sem a kéz-láb szindrómával, ami daganatos betegségek esetén alkalmazott kemoterápia mellékhatása lehet, sem az állatoknál jelentkező ragályos száj- és körömfájással.

Mint minden betegség lefolyása a kéz-láb-száj betegségből való gyógyulás is függ az adott immunrendszer állapotától, az életkortól, a vírus milyenségétől (azaz a törzstől). Jelenleg az orvosok nem riogatnak a betegség súlyosságával, de nem érdemes félvállról kezelni a témát, mert sok kisgyerek került már kórházba a betegség miatt. Ez akkor igazán veszélyes csak, ha maga a gyerekorvos sincs képben a betegséget illetően.

M.-Sz. Bence néhány nappal ezelőtt még egyáltalán nem látszott betegnek, vidám, játékos volt, mint mindig. Bár mára már a kiütései elhalványultak, neki még a fülén is voltak hólyagok és a szájban lévők miatt a paradicsom nem volt kedvenc étel. Ez azért fontos visszajelzés egy szülő számára, mert innen is megtudhatják, hogy szájon belül is van probléma, ami már nem a bárányhimlőre utal.

Más gyerekek nem ilyen szerencsések, mert amikor a 2 éves Sz. Csabi megbetegedett és piros hólyagok jelentek meg a tenyerén és a talpán a nem saját gyerekorvos csak annyit mondott: ez bizony csak allergia. De a kiütések nem múltak el, a védőnő látatlanba azt mondta, hogy bárányhimlő, és várjanak 2 hétig. Szerencsére vannak az aggódó anyukák, akik nem nyugszanak és került egy orvos, a saját gyerekorvos, aki megállapította ugyan a kéz-láb-száj betegséget, de a Heim Pál Gyermekkórház ügyeletére irányította a szülőket, hogy vérvétellel kizárják a súlyosabb betegség lehetőségét. A szokásos orvosi őrület mellett – éjszaka nem alvás, félrekezelés, anyuka ellenállása a hólyagok kifakasztásában – végre a reggeli vizitnél a főorvosnő felismeri a betegséget és megfeddi kollégáit. Gyerek kap orvosságot, napi 3 x 10 Fenistil cseppet és mehet haza.

Bence nagy segítséget nyújtott a cikk megírásához, ezért kiemelten köszönjük a közreműködést és jobbulást kívánunk neki.Previous Noam Chomsky - A hatalom tízparancsolata
Next Kisalföldi homokpuszta - ritka pókfaj, új madárfaj

4 hozzászólás

 1. Csilla
  2017/09/17
  Válasz

  Ez a vírus 2015 februárjában ment végig a családon, nekem felnőttként szövődményként fél oldali arcbénulást okozott; másfél hónap volt, mire elektrostimulációs kezeléssorozattal visszanyertem az arcom felett az uralmat. A gyereken másfél nap alatt átment. Érdemes a felnőttekre (idősek, kismamák, betegek) fokozottan odafigyelni!

 2. Nagy Hanna
  2016/10/27
  Válasz

  Jelenleg ettől a betegségtol szenvedek. Ket gyerekes anyuka vagyok, és utánuk én is lebetegedtem. Nagyon súlyos, es fajdalmas. A genitalis részeken is kijött, fejbőr, kéz, talp, arc. Azt szeretném csak tudni, hogy a jövőben ujra elkaphatom, vagy védett vagyok?
  Köszönöm szépen

  • Kedves Hanna! Mi csak egy tudományos magazin vagyunk, akik foglalkoztak a témával, így a választ sajnos nem tudjuk a kérdésére. De lehet, hogy mások hozzászólnak esetleg.

 3. A19 hónapos kislánomnál előfordult 2 napig voltunk kórházba ezzel mikor jön ki teljesen a betegségből? És a fiú testvére aki 2 és fél éves bölcsödés el kaphatja tőle? És vissza lehet esni bele ha már egyszer benne volt? Kérem válaszoljon nekem emailbe fontos lenne.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 2 =